Náklady na rekonstrukci se zvýšily o 160 tisíc korun. Nezisková organizace Diakonie Západ v této souvislosti zorganizovala na opravu sbírku. „V současné době se nacházíme v náhradních prostorách ve farním bytě Evangelického kostela v Merklíně. Rekonstrukce objektu v Kostelní ulici začala na jaře 2020, hned na začátku se však vyskytly komplikace. Odhalením části střechy a stropů bylo zjištěno, že některé trámy jsou zasažené dřevomorkou. Stavba se tím prodražila. Dnes hledáme zdroje na dofinancování těchto víceprací prostřednictvím crowfundingu na portálu Donio.cz/Plaminek,“ vysvětluje Václava Bláhová, vedoucí ambulantních služeb pro osoby s postižením Diakonie Západ.

Cílem rekonstrukce bylo mimo jiné odstranění bariér v budově. „Část našich klientů má různé pohybové disfunkce, je tedy důležité, aby se mohli po domě pohybovat bez větších problémů. Tím zásadním je vybudování výtahu a úprava WC a koupelen. Dospělí lidé s mentálním postižením jsou velmi specifickou skupinou. Jsou to lidé se srdcem na dlani a s obrovskou chutí do života. Snížením bariér zvýšíme nejen materiálně technický standard zařízení, ale především jim usnadníme život,“ uvádí dále Bláhová a dodává:

„Celá budova bude nově také přístupna i lidem s výrazným pohybovým hendikepem nebo i na invalidním vozíku. Těmto lidem se doposud nemohly naše služby poskytovat,“.

Nová čtyřproudová komunikace mezi Plzní a Třemošnou se dokončuje. Nyní se pokládá závěrečná vrstva asfaltu v prostoru u Kamenného rybníka ve směru do Plzně.
OBRAZEM: U Třemošné už dělníci pokládají nový asfaltový povrch