Cílem chystané reformy psychiatrie je pomoci podobným lidem s duševním onemocněním, aby nemuseli být dlouhodobě hospitalizováni ve specializovaných zařízeních. „Často se stává, že pacient s psychotickým onemocněním nebere moc pravidelně léky, čímž se jeho situace může zhoršit. Když zavoláte na klasickou ambulanci, dostanete termín za čtyři pět týdnů. Po takové době už může být pacientův stav natolik vážný, že ho odveze sanitka rovnou na psychiatrii do Plzně nebo Dobřan,“ popsal zakladatel Ledovce a koordinátor krajské reformy Martin Fojtíček.

Řešením podobných případů je, že přímo za klientem domů do několika dnů přijede odborná pomoc. Tým složený z psychiatra, psychologa, zdravotní sestry a sociální pracovnice už v krajské metropoli funguje od loňského září v Ledovci a tvoří základ budoucího plzeňského Centra duševního zdraví. „V současnosti podporujeme asi sto osob z celého kraje. Více než dvacet z nich přímo v dobřanské léčebně,“ vyčíslil Fojtíček. Pro pacienty je právě opuštění psychiatrie, kde se podaří onemocnění stabilizovat, velmi náročné. „Chceme, aby chodili pravidelně k ambulantnímu lékaři. Snažíme se jim ale také pomoci zajistit si praktické věci, aby měli doma zatopeno, nakoupeno…“ doplnil.

Denisa M. u soudu
Začal soud s pěstounkou, která utýrala k smrti dvouletou neteř


Specializované terénní týmy vznikají v dalších okresních městech. Koordinátor reformy psychiatrie v kraji jedná s jednotlivými organizacemi. Na Domažlicku už podobně pracuje Diecézní charita, Sušicko pokrývá písecká organizace Fokus. V jednání je zatím Klatovsko a Tachovsko. „Týmy budou spolupracovat ještě se záchranáři a policisty. Pokud vyjedou za člověkem s duševním onemocněním, kontaktují okresní skupiny,“ uzavřel Fojtíček.

Změny k lepšímu se dočká i psychiatrická klinika plzeňské fakultní nemocnice. Za 350 milionů korun postaví nový pavilon, většina sumy půjde z evropských fondů. Podle ekonomického náměstka Viktora Wendlera probíhá výběrové řízení na dodavatele stavby. Kopnout by se mohlo v druhém kvartálu roku.

Budova nabídne větší komfort pro nemocné. Rozšíří se lůžková část, ke stávajícím 76 místům přibude dalších 15. Bude zde mnohem větší prostor pro psychoterapii či ergoterapii, které významně posilují účinnost léčby. „Část pacientů je u nás hospitalizovaná nedobrovolně, například lidé, kteří přežili sebevraždu. V současných podmínkách nemají vycházky. Nový pavilon bude mít uvnitř atrium, takže budou moci chodit ven,“ ocenil přednosta kliniky Jan Vevera. Navýší se i počet akutních lůžek.

Ilustrační foto
Znovu rozkopaná Karlovarská. Tentokrát kvůli kanalizaci