Do pěti let by měl být zrekonstruovaný objekt bývalých městských lázní na Denisovo nábřeží, které letos v říjnu koupil Plzeňský kraj. Mimo jiné by zde měly vzniknout výstavní plochy i depozitáře pro Západočeskou galerii v Plzni, jejíž pracoviště se měla původně přestěhovat do lokality U Zvonu. Ze stavby úplně nové budovy ale sešlo, když kraj naplánoval přesun galerie do lázní.

„S novým projektem se postupně seznamujeme. Západočeská galerie by měla mít v bývalých lázních podmínky identické s těmi v lokalitě U Zvonu tak, aby se tam vešla všechna specializovaná pracoviště. Tedy prostory pro depozitář, výstavní prostory pro stálé expozice i příležitostné výstavy, knihovnu se studovnou či výtvarný ateliér na pořádání různých workshopů,“ řekl ředitel Západočeské galerie Roman Musil.

Podle něj by měla galerie zabírat v budově bývalých městských lázní, které jsou už 30 let nevyužívané, dohromady 5100 metrů čtverečních. „Pokud budou tyto objemy zachovány, tak si myslím, že je to konečně velká příležitost k vytvoření důstojného útočiště, které za 70 let zatím galerie nemá,“ informoval ředitel Musil a dodal: „Architekti galerii namodelují se všemi provozy, které požadujeme. Včetně výšek stropů, jež budeme potřebovat ve výstavních prostorách nebo v depozitářích. Některé naše obrazy jsou skutečně veliké a mají až 2,5 metru na výšku, takže je nutný dostatek prostoru, který například v současných Masných krámech nemáme k dispozici. Také bychom pořád zůstali v širším centru Plzně. Myslím si, že by byl naprostý nesmysl, kdyby měla galerie sídlit někde na periferii města, nicméně o tom se naštěstí neuvažuje.“

Gia Daniela Veselá u Krajského soudu v Plzni
Na likvidaci makléřky si měla najmout vraha Jonákovy manželky. Žena vinu popírá

Přestavbu lázní by chtěl kraj začít realizovat příští rok. „V rozpočtu na příští rok už jsme vyčlenili 100 milionů korun na projektové práce,“ řekl už dříve hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Plzeňský kraj koupil letos v říjnu firmu TWB s.r.o. Praha spolu s rozsáhlou budovou bývalých lázní za 120 milionů korun. „Megalomanský projekt výstavby galerie U Zvonu mi nikdy nedával logiku. Tady je výhoda, že lze projekt rozdělit na etapy podle finančních možností kraje,“ informoval dále Špoták minulý týden během Setkání s hejtmanem, které uspořádal Deník.

Výše celkových nákladů na přestavbu objektu se kvůli současné ekonomické situaci několikrát měnila. „Odhadujeme, že by konečná suma měla činit 1,5 miliardy korun,“ dodal hejtman.

Na obnově chátrajícího objektu se hodlá podílet i město Plzeň. „V budově by měl vzniknout spolu s galerií i multifunkční sál pro kulturní a společenské akce či místnosti pro zájmové skupiny,“ uvedl primátor Roman Zarzycký (ANO). Své místo by zde měly mít i klubovny krajských organizací zaměřené hlavně na vzdělávání a vyžití dětí.