Vesnici na jižním Plzeňsku totiž po tři dny sužoval nepříjemný zápach zbytků ředidel. „Dnes je to ale nejhorší," řekla ve čtvrtek večer Deníku Lenka Medková.

Lidé ze strachu z případného výbuchu a otravy opustili domy. Zápach obtěžoval obyvatele zhruba deseti obydlí.

Nesnesitelný a štiplavý zápach se šířil z kanalizace a postupoval až do jejich pokojů. „Jde to z odpadů, nejvíce je to cítit v koupelně, ale jde to už celým domem," popsala Anna Zábranová.

Kolem půl desáté večer dorazili do Příchovic hasiči z Přeštic a zaměstnanci z chemické laboratoře v Třemošné.

Specialisté na místě zjistili, že do kanalizace vytekla klasická rozpouštědla. Naměřené hodnoty byly naštěstí nízké, a proto se lidé mohli po třech hodinách nejistoty vrátit do svých domovů.

Zaměstnanci vodáren ve Starém Plzenci a odborníci na životní prostředí poté povolili hasičům, aby vodou propláchli kanalizaci.

Páteční podrobnější rozbor v laboratoři potvrdil, že v kanalizaci zapáchaly zbytky technických ředidel. „Toluen, xyleny, syntetická ředidla," sdělil Henryk Sikora, který rozbor prováděl.

Podle mluvčí krajských hasičů Pavly Jakoubkové výbuch v Příchovicích nehrozil díky nízké koncentraci látky. „Navíc potrubí bylo vyschlé, a nebezpečná látka se proto vypařila," sdělila v páte ráno Jakoubková s tím, že do domů se zápach dostal přes vyprahlé sifony odpadů.

Michal Pojer ze společnosti Kanalizace a Vodovody ve Starém Plzenci řekl, že čistírnu odpadních vod ředidla nezasáhla.
Jak se tolueny a xyleny do kanalizace dostaly, policisté podle mluvčí Ivany Telekešové vyšetřují. Specialistovi na nebezpečné látky Sikorovi se zdá nejpravděpodobnější varianta, že zbytky ředidel někdo do kanalizace vylil.
Lidé z Příchovic v pátek odpoledne potvrdili, že zápach zmizel hned jak hasiči propláchli kanalizaci.