„A ty za deset minut zmizí. Miluju i sladké pečivo, nejvíc to z plundrového těsta, třeba croissanty. Mohla bych žít na sladkém, víc nepotřebuju,“ usmívá se. Se čtenáři Deníku se zároveň podělila o recept na své oblíbené věnečky Cosmopolitan. Návod na jejich přípravu si můžete přečíst pod tímto článkem.

O své účasti v soutěži Tereza říká: „Přemluvila mě k ní moje sestra. Přihlásilo se něco přes 400 lidí, které pozvali na první kolo konkurzu do sídla České televize. Byla povinnost přinést něco sladkého a slaného, co jsme sami upekli a pak následovalo posezení s dramaturgy, producentem a jedním z porotců, aby se zjistilo, jestli tomu aspoň trošku rozumíme, a jestli jsme schopni o tom mluvit před kamerami. Což jsem byla, protože trémou netrpím. Potom mně volali, že mě vybrali mezi třicet lidí do druhého kola. Původně jsem to ale chtěla odmítnout, protože to bylo den po pracovním večírku, a nechtělo se mi druhý den řídit. Nakonec jsem na to ale kývla, protože jsem si řekla, když už to dospělo takhle daleko, že to zkusím.“

Láska ke sladkému přivedla Terezu do televizní soutěže
Je hvězdou soutěže Peče celá země. K účasti v pořadu ji přemluvila sestra

Jak Tereza v soutěži nakonec dopadla se tedy dozvíme v sobotu večer na ČT 1. Tak držme palce.

A nenechte si ujít ani velký rozhovor s Terezou Olbrichtovou, který připravujeme hned na začátek příštího týdne.

Věnečky CosmopolitanVěnečky CosmopolitanZdroj: Tereza Olbrichtová

Věnečky Cosmopolitan

cca 20 ks


Odpalované těsto
80 g voda
100 g plnotučné mléko
3 g sůl
3 g cukr krupice
85 g máslo
100 g mouka hladká
160 g vejce

Mléko, vodu, sůl, cukr a máslo přivedeme k varu, vmícháme prosátou mouku a odpalujeme cca 2 minuty. Přendáme do robota, mícháme do lehkého zchladnutí a postupně vmícháme rozšlehaná vejce. Přendáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou.

Křupavá vrstva
50 g cukr krupice
50 g máslo
40 g mouka hladká
Máslo, mouku a cukr smícháme a rozválíme na tloušťku cca 2 mm, zamrazíme a vykrájíme kolečka o průměru asi 7 cm.
Brusinkový krém
220 g brusinkové pyré (popř. brusinkový džus)
60 g čerstvá limetková šťáva
80 g cukr krupice
4 vejce
220 g máslo
4 plátky želatiny
20 g vodka

Želatinu dáme nabobtnat do studené vody. Brusinkové pyré s limetkovou šťávou, cukrem a vejci zahřejeme za stálého míchání do zhoustnutí, přidáme želatinu, necháme vychladit a ponorným mixérem zapracujeme máslo.

Pomerančový vklad
175 g dužina z pomeranče
40 g pomerančový likér
30 g cukr krupice
3 g pektin
1 g kyselina citronová

Pomerančovou dužinu naložíme přes noc do pomerančového likéru. Druhý den zahřejeme, přidáme pektin smíchaný s cukrem, přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou, a ještě asi půl minuty necháme provařit.

Smetanový krém
150 g creme fraiche
200 g smetana 33%
10 g cukr moučka

Všechny ingredience vyšleháme do pevného krému.

KOMPLETACE:

Na pečící papír nebo silikonovou podložku nastříkáme bochánky o průměru cca 6 cm, na ně položíme křupavá kolečka a dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C. Teplotu ihned stáhneme na 175 °C a pečeme 30–40 minut. Věnečky s křupavou vrstvou – neboli choux – z horní části propíchneme zdobící špičkou a dovnitř sáčkem nastříkáme brusinkový krém a trochu pomerančového vkladu. Horní část ozdobíme pomocí řezané špičky smetanovým krémem. Dozdobíme pomerančovou kůrou, jedlými květy nebo sušenými brusinkami.

Terezy doporučení: Pokud preferujete verzi bez alkoholu, jednoduše v brusinkovém krému vynechte vodku a pomerančový likér nahraďte stejným množstvím pomerančové šťávy.

Pro zajímavost: Choux znamená ve francouzštině zelí, které tento odpalovaný dezert získal pro svůj specifický vzhled připomínající právě tuto zeleninu.