Jejich počet stále stoupá a častěji než dříve postihuje mladé ženy. „Nádorů prsu existuje celá řada, některé z nich jsou velice agresivní a rychle metastazují. Tyto nádory se navíc často vyskytují i v dřívějším věku, než u žen zařazené do preventivního mamografického screeningového programu,“ vysvětluje primář kliniky zobrazovacích metod Jiří Ferda. Mamografie se totiž ženám provádí až od 45 let věku. „Plošným screeningem se zachytí jen určitá část nádorů, v plzeňském regionu kolem 3 nádorů na 1000 vyšetření, ale nezachytí se agresivní nádory u mladších žen,“ je si jist primář.

Velkou výzvou pro odborníky je podle Ferdy aktivní vyhledávání nádoru u rizikových skupin žen dříve, častěji a důkladněji. „Ty nejagresivnější typy nádoru se totiž vyvíjí rychle, a když žena přijde jednou za dva roky, tak už by mohla mít metastázy,“ je si jist primář. „Většinou čím dříve se vyskytne, tím agresivnější bývá,“ doplňuje. Ve FN Plzeň je ročně provedeno přibližně 600 operací žen s onemocněním prsu.

Stavby pro bydlení: Bytový dům Veleslavínova
Stavba roku 2016: prohlédněte si 16 nominací a hlasujte v anketě

Zvýšené riziko onemocnění mají ženy, v jejichž rodinách se dané onemocnění vyskytuje vícečetně v přímé příbuzenské linii, nebo nosičky genetických mutací BRCA 1 či BRCA 2, kterých je v populaci 3-8 %.
Rizikové skupiny chce mít FN Plzeň pod dohledem, a tak jim provádí důkladnější a častější vyšetření, než jinde. Kromě poradny mají lékaři pro rizikové ženy, kterým je třeba jen 25 let, také vyčleněné termíny na speciální vyšetření. „Zcela unikátně jim jednou za rok provádíme vyšetření magnetickou rezonancí,“ říká Ferda. Mladé ženy mají totiž v prsu velké množství žlázové tkáně, přes kterou není na mamografii ani ultrazvuku tak dobře vidět jako u starších žen. Magnetická rezonance však přesně ukáže, zda se v prsní tkáni neskrývá ložisko nádoru.

„Na duhou stranu nemá smysl dělat pravidelné vyšetření magnetickou rezonancí prsu u žen, které nemají vysoké riziko vzniku karcinomu v mladším věku a ani to není z kapacitních a finančních důvodů možné,“ říká Ferda. U nich je vyšetření jednou za dva roky plně dostačující.

Akce pro školákyBadmintonista Petr Koukal, který prodělal rakovinu varlat, navštíví v pátek 28. dubna dopoledne studenty Střední průmyslové školy stavební v Plzni, aby je upozornil na význam samovyštření varlat a prsu při prevenci rakoviny. Zájemci si budou moci na speciálních maketách vyzkoušet, jak to vypadá, když se v nich nacházejí nádory.

O tom, jak je prevence důležitá, ví své i osmašedesátiletá Plzeňanka Dana Moláčková, které lékaři objevili nádor v prsu před šesti lety. Díky operaci, chemoterapii a ozařování nad nemocí vyhrála a nyní pomáhá ženám se stejným onemocněním, pracuje totiž v plzeňském centru Mamma HELP. „Setkáváme se především se staršími ročníky, ale onemocnění opravdu postihuje i mladší ženy, například tento týden k nám přišla čtyřiatřicetiletá žena,“ popisuje Moláčková.

Preventivní mamografická screeningová centra jsou v kraji čtyři. Nachází se ve FN Plzeň, na poliklinice na Denisovo nábřeží v Plzni, v Tachově a v Klatovech. „To na počet žen žijících v Plzeňském kraji zcela dostačuje, objednací doby jsou do dvou týdnů,“ říká primář.

Stavby pro bydlení: Bytový dům Veleslavínova
Stavba roku 2016: prohlédněte si 16 nominací a hlasujte v anketě