Radnice začne účtovat fotbalové Viktorii nový nájem za areál ve Štruncových sadech. Do zrekonstruovaného stadionu a jeho provozu prý bude proudit méně peněz z městské kasy.

„Srovnáme tím podmínky s ostatními sportovišti jako např. se zimním stadionem nebo s halou Lokomotivy," tvrdí náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Nové podmínky pro Viktorku už schválili městští radní, zastupitelé je schvalovat nemusí. „Je to kompetence rady," vysvětlil Šindelář.

Co se změní? Dnes platí Viktoria a.s. městu roční nájem za areál ve výši 850 tisíc korun (bez DPH) ročně. Město klubu přispívá ročně cca 16 miliony Kč na provoz. Z něj se hradí na městském stadionu, který ale v podstatě využívá jen soukromý fotbalový klub, nejen opravy v areálu, ale třeba také topení či údržba trávníku.

Teď uzavře město nájemní smlouvu už ne přímo s fotbalisty, ale s jejich občanským sdružením. To bude městu platit nájem za Štruncovy sady ve výši jen 5,5 tisíce Kč měsíčně (66 tisíc Kč ročně). Město ale ubere z milionů určených na provoz, například provoz umělých hřišť si má už hradit Viktorka sama. „Z nynějších 16 milionů to bude určitě milion korun dolů," tvrdí Šindelář. Navíc radnice začne inkasovat od Viktorky 5 % z vybraného vstupného z každého fotbalového zápasu. „Minimálně to musí být podle smlouvy 500 tisíc korun ročně," uvedl Šindelář.

Ve skutečnosti by to mělo být víc. Pokud se počítá cena za lístek za ligový zápas 150 korun a návštěvnost 10 tisíc diváků, bude Viktorka odvádět za zápas kolem 75 tisíc korun. V případě evropských pohárů, do kterých má klub nakročeno, by byly částky samozřejmě mnohem vyšší.

Šindelář tvrdí, že novými podmínkami pro Viktorii srovnává město nájemní podmínky provozovatelům velkých městských sportovišť. Jenže zatímco na nich se střídají různí sportovci, například na Lokomotivě Plzeň nebo v bazénu, kam chodí veřejnost, Štruncovy sady využívá jen ligová Viktorie.

Město už napumpovalo do areálu za poslední roky asi 420 milionů korun, teď investuje dalších 45 milionů do rekonstrukce části hlavní tribuny. Navíc postavilo atletům nový stadion ve Skvrňanech, aby místo ve Štruncových sadech uvolnili pro Viktorii. Viktorka zaplatí stavbu dvou věží v rozích stadionu za cca 90 milionů korun.

Podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) je areál ve Štruncových sadech jedním z nejmodernějších v zemi. „Smyslem všech úprav bylo a je, aby se tu mohla hrát utkání evropských pohárů i duelů české reprezentace, nejvyšší možný komfort se současně snažíme zajistit i divákům," uvedl Zrzavecký.

Část opozice obrovské investice do stadionu kritizuje a poukazuje na to, že malé neprofesionální kluby nemají zdaleka takovou podporu. „To, zda město skutečně sníží dnešní 16 milionovou provozní podporu do Štruncových sadů, se teprve ukáže," poznamenal zastupitel Michal Vozobule (TOP 09).

Kolik platí Viktorka

Roční nájem 850 tisíc Kč (bez DPH). Město dotuje provoz areálu ve Štruncových sadech cca 16 miliony korun ročně.

Nyní bude platit občanské sdružení FC Viktoria fotbal městu roční nájem 66 tisíc Kč. Klub musí odevzdat 5 % tržeb za lístky a město poníží provozní náklady minimálně o milion Kč.