Jídla včetně dietních budou určena zejména pro uživatele sociálních služeb, které poskytuje Městský ústav sociálních služeb města Plzně (MÚSS), ale nejen pro ně. Vývařovnu chce město postavit v lochotínském areálu Domova se zvláštním režimem Čtyřlístek v Kotíkovské ulici. Odhadované náklady jsou kolem 70 milionů korun.

„Vývařovnu chceme vy-užít jako velkokapacitní zařízení, jež připraví nejen jídlo pro klienty městského ústavu, ale také pro osamělé seniory, kteří sice žijí ve svých domovech, ale nejsou si již schopni vařit. V městských obvodech by měly v budoucnu vzniknout výdejny jídel,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Plzeň projektem reaguje na to, že podle demografických studií je nejrychleji stárnoucím městem v ČR. To zvyšuje zvyšuje počet obyvatel nad 65 let, kteří se stávají méně soběstační a potřebují více sociálních služeb.

Ilustrační foto
V nemocnicích chybí krev

Podle náměstkyně primátora pro školství a sociální věci Evy Herinkové (ČSSD) nyní fungují pro MÚSS dvě kuchyně. Z nich se vozí jídlo ve várnicích do celkem sedmi zařízení.

„V každém jej musí pracovníci naservírovat na talíř a roznést uživatelům. V novém systému by se z centrální vývařovny jídlo vezlo v uzavřených krabičkách, díky vyhřívaným vozíkům by zůstávalo až do předání uživateli teplé. To by městskému ústavu ušetřilo pracovní síly,“ uvedla Herinková s tím, že vývařovna by mohla denně nabízet tři až pět druhů jídel, včetně dietních.

Ředitel MÚSS Vladimír Chuchler potvrdil, že zájem o stravovací službu už projevila Městská charita Plzeň či Domovinka. „Službu by mohli využívat i senioři zatím žijící doma. Zájemcům budeme moci předkládat jídla respektující stravovací pravidla platná pro seniory, a navíc v rámci diety, kterou jim lékař indikoval,“ vysvětlil Vladimír Chuchler.

Požár skladovací haly v Nezvěsticích.
V Nezvěsticích hořel sklad sena. Škoda jde do milionů