Na další pokus, jak obsadit stovky dlouho prázdných městských bytů, se chystá plzeňská radnice. Léta je totiž bytová situace na magistrátu zvláštní: město sice vlastní stovky prázdných bytů, ale nájemníkům je nenabízí. Přitom má pořadníky plné zájemců. Kde je problém?

V penězích. Podle radního pro správu městských nemovitostí Davida Šloufa (ODS) nejsou v rozpočtu města finanční zdroje na to, aby se volné byty mohly zrekonstruovat a vzápětí nabídnout lidem.

Radnímu Šloufovi teď zastupitelé schválili možné řešení: radnice prodá 13 městských domů ve špatném technickém stavu a za utržené peníze (předpokládá se asi 50 milionů korun) bude opravovat byty. Ty pak nabídne nájemníkům. Šlouf tvrdí, že pokud by byly prázdné byty opraveny a následně obsazeny, příjem městského rozpočtu by se na nájemném zvýšil asi o 17 milionů korun. Letos se má na nájmech vybrat více než 122 milionů korun.

Městské byty Plzeň vlastní 3391 obecních bytů. Volných z nich je 641, z toho 144 v bytech určených k demolici nebo k prodeji. Dalších 106 je už ve smlouvě s nájemníkem, takže zbývá 391 volných bytů. Ty se musejí většinou zrekonstruovat, aby mohly být nabídnuty nájemníkům.

Domy schválené k prodeji jsou v Bendově, Husově, Kollárově, Koperníkově, Mánesově ulici a na dalších místech v Plzni. Magistrát zveřejní jejich nabídku na realitním portálu města a hodlá je prodat v letech 2016 a 2017. V roce 2018 už chce mít zrekonstruovanou drtivou většinu městských bytů.

Plzeň má letos na opravy bytů v rozpočtu bytového odboru k dispozici 25 až 30 milionů Kč. Uvedené peníze ale dává do jednotek, které se v průběhu roku vyprázdní z důvodů vystěhování, výpovědí, úmrtí a podobně. Tyto případy čítají 200 až 300 bytů za rok. Jenže pak je tu právě ještě asi 400 dlouhodobě nevyužívaných bytů. Na jejich rekonstrukce se v rozpočtu v minulosti peníze nenašly.

Novinka má rozhýbat zájem o velké městské byty nad 90 m². Právě do nich má radnice dlouhodobě problém sehnat nájemníky, lidé totiž chtějí levnější malé byty. „Volných velkých bytů máme kolem stovky," potvrdil Šlouf.

Právě zatraktivnit velké byty hodlá radnice tím, že před rekonstrukcí bytu zveřejní vizualizaci, tedy to, jak bude byt vypadat po opravě. Poprvé to město vyzkoušelo u bytu s rozlohou 108 čtverečních metrů ve Smetanových sadech, kdy vizualizaci zveřejnilo na www.byty.plzen.eu. Zájem se tím zvedl: zatímco dříve na prohlídku velkého bytu přišel jeden člověk nebo nikdo. Tentokrát bylo 11 zájemců.

Město také nájemníkům velkých bytů nabízí možnost, aby si rekonstrukci zaplatili ze svého a poté si převážnou část vložených nákladů „odbydleli". „Pokud jde o částku do 300 tisíc korun, tak nájemník hradí pět let poloviční nájemné," uvedl Šlouf.