„O Vánocích si lidé chtějí dopřát něco výjimečného, co po zbytek roku ochutnat nemohou. Na Vánoce se proto připravují piva silnější, vždy z těch nejkvalitnějších surovin, která zahřejí. Ostatně tak činíme již pošesté a naši návštěvníci si na vánoční piva zvykli, a dokonce je sami vyžadují," říká Petr Míč z plzeňského pivovaru Purkmistr. Vídeňský speciál přišel na svět díky vídeňskému pivovarníkovi Antonínu Dreherovi, který použil na výrobu speciální lehce natažený slad, který má tmavší barvu. Výsledkem je pivo jantarově měděné barvy, pro které je charakteristická nasládlá hebká sladovost s příjemným hořkým dozníváním a jemným chmelovým aroma po odrůdě Saaz Late použité pro druhé chmelení. Adventní čtrnáctku, na jejíž várku bylo použito vídeňského, mnichovského a plzeňského sladu, je možné zakoupit i jako dárek v lahvích s patentním uzávěrem. Přímo na místě se bude podávat ve sklenicích na stopce o objemu 0,4 l. Vánoční sedmnáctky bylo uvařeno 950 litrů a podávat se bude od 17. prosince. Toto pivo je hutnější a sladší a plnou sladovou chuť střídá v doznívání kombinace hořkosti žateckých chmelů. Nabídka obou zmiňovaných piv bude o Vánocích doplněna rovněž od 17. prosince vánočním menu zahrnujícím staročeské speciality, omáčky na černo, kubu, sladkovodní ryby, husí a jehněčí maso. Na nádvoří pivovaru je již čtvrtým rokem vystaven betlém z lipového dřeva s 21 figurami řezbáře Miroslava Kříže.