Přirozených ploch k pití ptákům kvůli zástavbě ubývá, a tak mnoho z nich trpí žízní. Velmi snadný způsob, jak jim pomoci, je pítko.

„Ideální krmítko by mělo být z mělké kameninové misky, třeba i takové, kterou dáváte pod květináč. Stačí ji vyplnit kamínky, popřípadě větvičkami, kde bude mít ptactvo dost hloubky se nejen napít, ale i vykoupat, protože mnoho druhů se tak velmi rádo chladí, myje a hraje si. Pítko je vhodně vpasovat do zeleně buď někde v přírodě, nebo třeba u vás na zahradě na skalce,“ radí Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Nepořádek a přetékající popelnice v Plzni na Husově náměstí, kde jsou i nemovitosti vlastněné městem. Majitelé nemovitostí tu mají povinnost sklízet popelnice do domů
Bude radnice pokutovat za popelnice na ulici i sama sebe?

Je však třeba se vyvarovat umístění pítek u skleněných ploch a poblíž komunikací. Pozor by si měli dát i majitelé bazénů a jezírek. „Tyto vodní plochy ptáky lákají, ale může se stát, že do vody vletí a již nedokážou vyletět. Dá se to vyřešit zřízením pozvolného výlezu, popřípadě kouskem dřeva nebo pletiva, na který si může pták dosednout a bezpečně se napít,“ radí Makoň.

Nebezpečné jsou i sudy na vodu pod okapy, kde také hrozí utopení. „Pítka je třeba udržovat a voda by se v nich měla pravidelně měnit. Samozřejmostí je, že by voda neměla být chemicky ošetřována,“ upozorňuje plzeňský odborník.

Pokud si pítko vyrobíte, musíte samozřejmě počítat s tím, že nepřiláká jen jednoho ptáka, ale klidně až deset. A můžete se pak těšit z nádherného pohledu na ptáky dovádějící ve vodě.

Jiří Šolc

Ilustrační foto.
Senioři jsou terčem zlodějů, ti používají rafinované metody