Osmnáctiletá studentka posledního ročníku střední školy v Plzni Sofie si vždy přála studovat medicínu. I kvůli protikoronavirovým restrikcím, které zasáhly do jejího života, začala negativně přemýšlet a nedokázala se soustředit na výuku.

„Začaly se jí zhoršovat známky a byla kvůli tomu ve stále větším stresu. Obávala se, že kvůli zhoršujícímu se prospěchu se její sen o medicíně rozplyne,“ uvádí Anežka Fialková, psycholožka Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ), pod jehož záštitou nově působí iniciativa VIZDOM. Ta se zaměřuje na včasnou intervenci u lidí s duševním onemocněním. „Sofie byla zpočátku našich setkání nervózní, obávala se, že se bude muset začít léčit na psychiatrii. Tuto domněnku jsme vyvrátili,“ vysvětluje Fialková.

Obžalovaný Jaromír Šmídek u Krajského soudu v Plzni.
Brutálnímu vrahovi soud žádost o obnovu procesu zamítl

„Sofie nám pověděla, že se její rodiče rozvádějí a její tatínek od nich odešel. To se jí velmi dotklo. Navrhla jsem, že bychom se na psychoterapii mohly potkávat každý týden. Nedlouho na to se domluvila s učiteli na individuálních testech. Také občas přespala u kamarádky, se kterou se společně připravovaly na maturitu. Nepříjemné myšlenky dostala během dvou měsíců pod kontrolu. Maturitní zkoušku úspěšně složila a stejně tak zkoušky na medicínu,“ dodává Fialková.

V souvislosti s pandemií covid-19 zjistili odborníci výrazný přírůstek duševních nemocí v populaci. Pomoci mohou právě týmy iniciativy VIZDOM, které tvoří psycholog, psychiatr, zdravotní sestry a sociální pracovník. Služby fungují bezplatně, a to v Praze, Blansku a nově i v Plzni. „Během květnového průzkumu z loňského roku jsme zaznamenali až dvojnásobný nárůst úzkostných onemocnění a až trojnásobný přírůstek symptomů deprese a rizika sebevražedného jednání. Následná šetření v listopadu potvrdila, že tyto hodnoty během pandemie neklesly,“ dodává vedoucí výzkumného programu sociální psychiatrie z NÚDZ Petr Winkler s tím, že pokud dojde k včasnému zahájení léčby, negativní dopad na fungování člověka a kvalitu jeho života může být malý.

Tým včasné intervence radí klientům po telefonu, každou středu od 9 do 11 hodin na adrese Karolíny Světlé 13 v Plzni osobně nebo za lidmi jezdí domů. Více informací o plzeňském týmu včasných intervencí naleznete na www.vizdom.cz/plzen