Díky extrémně suchému počasí hrozilo, že se budou agrárníci potýkat až s třicetiprocentními ztrátami na zisku. „My teď můžeme být počasí jenom vděční. I když bylo na jaře hodně sucho, vláha vždy přišla včas a u plodin nedošlo k žádnému nevratnému poškození, jak se předpokládalo,“ uvedl Josef Mocelka, soukromý zemědělec z Kasejovic.

V Zemědělském družstvu vlastníků (ZDV) Štichovice už mají sklizeň za sebou. „Posekali jsme asi před čtrnácti dny. Letos dříve než v jiných letech, samozřejmě vlivem počasí,“ potvrdil Petr Eret, agronom ZDV Štichovice.

Pšenice se pěstuje buď krmná a nebo potravinářská (na mouku, chléb atd., pozn. aut.), to znamená ve vyšší kvalitě. Dle slov Ereta se jejich zemědělskému družtvu pšenice potravinářské kvality vydařila výtečně. „Letos jsme na pšenici měli skutečně štěstí. Řepka bude mít spíše nižší výnosy, neboť tu ovlivnilo sucho a květnové mrazy, zrovna když kvetla. Dále se dá říct, že nadprůměrná úroda je i u ječmenu,“ doplnil.

I když je letos úroda lepší než loni, ceny obilí se zvedly. Nejenže to způsobily vyšší náklady na zemědělskou techniku, ale také neúroda v jiných oblastech České republiky či v Evropě. „V rámci Evropy se letos pšenici moc nedařilo, je po ní veliká poptávka, proto se ceny zvýšily až o patnáct set korun za tunu,“ vysvětlil Jindřich Masner, agronom Školního statku Plasy.

Cena potravinářské pšenice se k dnešnímu dni pohybuje kolem pěti tisíc korun. Že by se však kvůli tomu měla rapidně zvýšit cena pečiva, zemědělci odmítají. Dle Jaroslava Šímy, předsedy Krajské agrární komory, se růst cen pšenice může do nové ceny pečiva promítnout pouze v pásmu od 70 haléřů do jedné koruny.