Lidé čekaly obrovské fronty na zeleninu, vajíčka a pečivo. Své produkty zde nabízelo 46 tuzemských pěstitelů, výrobců a farmářů. Zájem o ekologické a regionální potraviny na Plzeňsku stále roste.

„Nakoupila jsem domácí vajíčka, sýry ze šumavské farmy, mošt, jablka a maso v bio kvalitě. Jsem ráda, že trhy budou nyní každých 14 dní, protože jednou za měsíc je to málo,“ prozradila Jana Soukupová z Plzně.

Kolem jedenácté hodiny už neměli někteří prodejci co nabízet, docházela hlavně vajíčka a sýry. Naštěstí zde bylo stánků s tímto sortimentem více a proto nebyli ochuzeni ani pozdější návštěvníci. Zájem byl také o bylinky. „Na co je vlastně ten rakytník,“ ptala se jedna z návštěvnic u stánku s bylinnými sirupy. A prodavač hned ochotně jmenoval, že tento přírodní všelék uzdraví téměř všechno. „Já bylinkám důvěřuji, vždyť ve finále se i farmaceutické výrobky zakládají na nich. Navíc je to bez chemikálií, které organismus zatěžují,“ mínila Kateřina Javorná.

Neustávající fronta čekala také u stánku s keramikou. Nejvíc se ale neprodávali krásné hrnečky s kočičími motivy, ale hlavně úplně obyčejné topinky s česnekem, které voněly široko daleko. Česnek se samozřejmě strouhal na ručně vyrobeném keramickém struhadle, které zde bylo také k zakoupení.

Lidé hojně nakupovali i sazenice květin a pod rukama mizely také voňavé svazky usušené levandule. Zcela jinou vůni nabízel v pytlíčkách prodejce koňského hnoje. „Na zahrádku bude výborný, Tyhle koblížky žádné umělé hnojivo nenahradí,“ sdělila se smíchem jedna z kupujících.

Farmářské trhy pořádá v Plzni občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. Budou se zde konat vždy jedou za 14 dní v sobotu , vždy od 8 do 13 hodin.