Do knihoven chodí lidé nejen pro knihy, ale i kvůli internetu či za kulturními a vzdělávacími akcemi. Těch bývá více právě v březnu, který je od roku 2009 pravidelně vyhlašován měsícem čtenářů. Oblíbená je například Noc s Andersenem, při níž děti v knihovně dokonce přespávají.

V Plzeňském kraji si čtenáři ročně vypůjčí 43 knih, což je mírně nad republikovým průměrem. Nejvíce čtou lidé v Ústeckém kraji (55 knih), nejméně v Praze (34 půjčených knih ročně).

Mezi nejoblíbenější autory posledních let patří autoři severských detektivek (Jo Nesbø či Lars Kepler), mladí čtenáři sahají kromě povinné literatury po upířích ságách či mnohadílném Deníku malého poseroutky.

Nejpůjčovanější knihy minulého roku: Molièrův Lakomec, Dívka ve vlaku i Deník malého poseroutky

Knihovna města Plzně má kolem 28 tisíc čtenářů, z toho asi 75 procent tvoří ženy. Co si návštěvníci nejčastěji půjčují a jaké tituly jsou teď nejvíce v kurzu?

Vůbec nejoblíbenější jsou časopisy, a to týdeník Květy, Vlasta a Reflex. Jejich pořadí se v jednotlivých letech pouze střídá. „Loni se do popředí dostal ještě časopis Téma," řekla ředitelka knihovny Helena Šlesingerová (na snímku). Z dětských magazínů se na špici dlouhodobě drží Čtyřlístek.

Velké množství čtenářů vyhledává také literaturu spadající do povinné školní četby. „Minulý rok první příčku obsadila komedie Lakomec od Molièra, druhé místo zase novela Petr a Lucie od Romana Rollanda. Na třetím místě skončila Gogolova komedie Revizor," vyjmenovala Šlesingerová.

Když pomineme povinnou literaturu, loňským vítězem se stal román Dívka ve vlaku od spisovatelky Pauly Hawkins. Dalších několik pozic obsadil norský autor Jo Nesbø se svými díly. Loni si čtenáři často půjčovali romány Netopýr, Sněhulák a Krev na sněhu.

Z tuzemských literátů si v roce 2016 nejlépe vedl Evžen Boček a jeho kniha Poslední aristokratka. Druhým nejoblíbenějším spisovatelem se stal Vlastimil Vondruška a jeho dílo Mrtvý posel.

V dětské literatuře prvenství dlouhá léta patřilo Harrymu Potterovi. „V roce 2013 ovšem nastal zlom, od té doby je hitem mnohadílný Deník malého poseroutky od amerického autora Jeffa Kinneyho," upozornila ředitelka. Doplnila, že čtenáři plzeňské městské knihovny se zajímají o novinky na trhu. Část z nich se ptá po titulech, které získaly ocenění Magnesie Litery či jiné literární soutěže. Návštěvníci také reagují na aktuální televizní nabídku. „Zvýšený zájem pravidelně evidujeme, když v televizi dávají například seriál Sňatky z rozumu, jenž vznikl na motivy románů Vladimíra Neffa," sdělila Šlesingerová. Podobně je tomu třeba se zfilmovanými díly Michala Viewegha.

Knihovna se také připojuje k celostátní soutěži Čte-nář roku. Tentokrát se hledá nejlepší „Babička čtenářka". Kdo se jí stane v Plzni, se rozhodne právě dnes.