Více než třetina hospod značí alergeny špatně, nebo je neznačí vůbec. To vyplynulo ze speciálních prázdninových kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Při 114 kontrolách provozoven společného stravování zjistili inspektoři nedostatky ve 42 podnicích. V nich nebyla splněna povinnost informovat spotřebitele o alergenních látkách.

„Nejčastějším prohřeškem bylo neuvedení informace o konkrétních druzích obilovin nebo suchých skořápkových plodů, které byly použity při přípravě pokrmů, nezpřístupnění informací o alergenních látkách v provozovně a neposkytnutí informace personálem," vyjmenoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V Plzeňském kraji bylo během července a srpna provedeno 56 kontrol provozoven společného stravování. „Ale ne všechny podniky byly zkontrolovány v rámci této speciální akce," upřesnil Kopřiva. „Co se týče kontrol zaměřených pouze na značení alergenů v provozovnách, těch bylo v Plzeňském kraji provedeno od začátku roku 257," vypočítal Kopřiva.

Zkontrolována byla také plzeňská cukrárna Crystal. „Inspekce si vzala vzorky laskonky a ptala se, jestli jsou tam obsaženy i jiné alergeny než lískové ořechy. Řekli jsme, že ne," uvedl provozovatel cukrárny Karel Jereš. Do laskonek prý kupují drahou směs mletých lískových ořechů. „Ta však obsahovala stopy arašídů. Bohužel nás nenapadlo, že by v ní mohlo být obsaženo i něco jiného než lískové ořechy," pokračuje provozovatel. Rozborem bylo zjištěno, že směs obsahuje 10,1 miligramu arašídů na jeden kilogram směsi. „Chybu jsme napravili a všechny alergeny už máme podrobně vyznačeny," uvedl Jereš.

V rámci prázdninových kontrol bylo totiž z podniků navíc odebráno 55 pokrmů pro analýzu v laboratoři SZPI. Cílem bylo zjistit, zda pokrmy neobsahují i jiné, než v provozovně deklarované alergenní látky. „Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u 11 vzorků, tedy u každého pátého odebraného pokrmu," konstatoval mluvčí. Nejčastěji se jednalo o celer, hořčici, vejce, mléčné bílkoviny a arašídy.

Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace. „Podrobné informace k pokrmům s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři," doplnil mluvčí SZPI.

Seznam alergenů
Od poloviny prosince 2014 mají provozovatelé společného stravování (restaurací, pivnic, rychlého občerstvení, cukráren, vináren, čerpacích stanic atd.) povinnost informovat hosty o alergenech obsažených v jednotlivých pokrmech. Alergickou reakci mohou teoreticky vyvolat všechny potraviny, Evropská unie se však shodla na 14 hlavních alergenech, které podléhají povinnému značení. Patří mezi ně například sója, oříšky, celer, ryby a jiné mořské plody, mléko či vejce.