Více pacientů s rakovinou jater dostane šanci na přežití. Fakultní nemocnice v Plzni totiž koupila přístroj Prométheus určený pro podporu funkce jater, který dosud sloužil jen pacientům, kteří čekali na transplantaci jater, takže s přístrojem překlenuli kritické období do operace.

Ve fakultní nemocnici by měl sloužit i pacientům s rakovinou jater. „Budu se teď snadněji rozhodovat. Někdy totiž stojím na sále a říkám si, když budu operovat, tak pacient do týdne zemře. S Prométheem bude naděje na přežití pacienta mnohem vyšší,“ vysvětlil přednosta Chirurgické kliniky FN Plzeň Vladislav Třeška. Pacient, kterému museli lékaři při operaci odebrat velkou část jater, zahájil totiž po operaci velmi rizikové období, během kterého se rozhodovalo o tom, zda játra zregenerují a pak dorostou nebo zda pacient během jejich regenerace zemře. Nyní jej napojí na Prométheus, který funkci jater – to znamená čištění krve – zajistí.

A proč přístroj za 1,2 milionu korun pořídili po pražském IKEMU a fakultních nemocnicích v Brně a Olomouci i v Plzni? „Operujeme zde totiž nejvíce rakovinných nádorů jater v republice,“ uvedl Třeška. Každoročně je to zhruba 80 pacientů. „S novým přístrojem se naše technické možnosti posunou, takže budeme moci operovat o deset lidí víc,“ upřesnil Třeška. Přístroj může pomoci i lidem trpícím selháním jater například při chronické virové hepatitidě nebo při poruchách mozku, které provází i selhání jater. Takových pacientů bude podle odhadu šéfa 1. interní kliniky FN Martina Matějoviče také tak zhruba deset ročně. „Prométheus bude kromě toho velkým zdrojem vědeckých poznatků, protože ve světě se používá teprve čtvrtým rokem, takže všechny jeho možnosti nejsou ještě ověřené,“ uvedl Matějovič. Před lékaři je ale další úkol. Přimět zdravotní pojišťovny, aby léčení s pomocí přístroje propláceli. „Částečně bude provoz hrazen z vědeckých grantů, ale to nestačí. Den léčení přijde na 80 tisíc korun,“ doplnil Třeška. Léčení přitom může trvat i deset dnů.