Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) minulý týden v Horní Lukavici u silnice nachytala dva stánkaře. Neměli potřebnou registraci, kterou vydává právě SZPI. „Kontroloři ale zaregistrovali prodejce na místě," uvedl ředitel plzeňské pobočky SZPI Václav Krliš.

Inspektoři zkontrolovali 13 prodejců meruněk, borůvek, brambor a jahod v Plzni a okolí. Kromě neregistrace napomínali prodejce kvůli neoznačenému stánku. Šlo o stánkaře s meruňkami v Úněšově. „Ze třinácti stánků jsme zjistili nedostatky u třech. Jednalo se o drobné administrativní chyby," doplnil Krliš s tím, že při kontrole stánkového prodeje ovoce a zeleniny se SZPI zaměřuje hlavně na úplné označení stánku, kontrolu živnostenských listů, jakost prodávaného zboží a jeho původ.

Stánkaři nejradši nabízejí ovoce u silnice v Horní Lukavici, na Vysoké u Dobřan, v Borovech, Chotěšově, Úněšově či v Bezvěrově. Na Vysoké včera okolo slunečníků a bedýnek s ovocem postávali tři prodejci. „Jsem tu každý den a prodám tak osmdesát kilo meruněk," odhadl prodejce Ivan Nový.

Za kilo meruněk je možné ušetřit i deset korun. Ceny se pohybují od 59 do 69 korun. Stánkový prodej ovoce si oblíbila Lenka Koukalová z Plzně. „Mám s ním pozitivní zkušenosti. Připadá mi, že od stánkařů jsou meruňky lepší než ze supermarketů," řekla žena, která nakoupila kilo a půl meruněk.

Stánkaři dovážejí ovoce z Moravy. „Meruňky jsou čerstvé. Každou chvíli kontroluji bedýnky a špatné ovoce stahuji z prodeje," prozradil Miroslav Kotas, který prodává u silnice v Chotěšově.

Úroda na zahrádkách letos nebude žádný zázrak, a to nejen kvůli extrémním teplotám, které v současné době republiku trápí. „První problém nastal, když kvetly stromy – zaprvé byla zima a zadruhé nelétaly včely. Květy tak zůstaly neopylované," řekl Deníku Václav Rajšl z Českého zahrádkářského svazu v Plzni.

Druhá rána pro pěstitele přišla, když začalo období škůdců, kteří mají na svědomí červivost plodů. „Červivost plodin bude letos vysoká, protože když škůdci létali, pršelo a nedalo se tak proti nim nijak zasahovat," uvádí Rajšl.

Třetí a snad poslední ranou jsou pro úrodu současné teploty. Jednoduše řečeno – kdo na zahrádce pravidelně nezalévá, bude mít problém. Plody i rostliny samotné zkrátka vodu potřebují a počasí jim vláhu moc nedopřává. Své o tom již teď mohou říct pěstitelé peckovin. Třešně téměř nebyly, višní bylo málo a meruněk jen pár. „Slibně letos vypadají broskve, mohlo by jich být hodně, a sem tam jsem zahlédl například hrušky, jinak to s úrodou není a nebude slavné," upřesňuje Václav Rajšl.

Martin Švec, Eliška Hřebenářová