Jde o významnou nadnárodní investiční společnost s globální působností, která v současné době spravuje aktiva v hodnotě přes 42 miliard USD (zhruba 880 miliard Kč). Němci vlastnili Stock od roku 1995. Prozradil to generální ředitel Stocku Plzeň Martin Petrášek. Výše transakce nebude zveřejněna. Změnu majitelů musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Z internetových stránek firmy vyplývá, že OCM s 365 lidmi má centrálu v Los Angeles a devět poboček po celém světě. V Evropě je to v německém Frankfurtu, Londýně a Lucemburku. Skupina byla založena v roce 1995 šesti společníky. OCM v únoru předložila úspěšnou nabídku na zvýšení podílu v polském lihovaru Polmos.

Spolu se Stockem přebírá Oaktree všechny ostatní firmy patřící do skupiny Eckes & Stock, tedy společnosti v Rakousku, Itálii, na Slovensku, ve Slovinsku a USA. Podle Thomase Hinderera z vedení Eckesu AG loni tato lihovinová skupina se 430 lidmi utržila 250 milionů eur (přes sedm miliard korun) bez spotřební daně. Jejími neznámějšími značkami jsou Stock, Fernet Stock, Stroh, Keglevich and Limoncé.

"Rozhodnutí Eckesu prodat své zbývající podniky v oboru lihovin je výsledkem dlouhodobého zaměření firmy na nealkoholické nápoje," uvedl Petrášek. Stock podle něj získává v Oaktree finančně silného investora s jasnou strategií další expanze na trzích střední a východní Evropy. Garantuje další rozvoj firmy a našeho týmu, dodal.

Koncern Eckes už na konci loňského roku prodal svou německou divizi lihovin, firmu Eckes Spirituosen & Wein GmbH. Koupila ji německá společnost Rotkäppchen-Mumm Sektkellereien GmbH.

Oaktree vstupuje podle Petráška do Stocku Plzeň v mimořádně příznivém období. Podnik, jehož tržní podíl je 35 procent, je nejúspěšnějším českým prodejcem vodky, tuzemáků (dříve rumů), hořkých a bylinných lihovin (fernetů) a likérů.

Stock dlouhodobě hospodaří bez úvěrů. Loni vydělal 304 milionů korun "čistého", meziročně o 7,9 procenta více. Jeho tržby se zvýšily z 1,633 miliardy na loňských 1,723 miliardy Kč. Podnik, který produkuje přes 30 druhů vlastních lihovin, loni prodal 24,65 milionu litrů alkoholických nápojů, meziročně o 6,4 procenta více.

Likérka se 185 lidmi, kterou Eckes AG ovládl stoprocentně koncem předloňského roku, loni vyplatila dividendu 2600 korun na akcii. Jediný akcionář tak získal téměř 678 milionů korun z nerozděleného zisku minulých let. "Také letos se odbyt společnosti vyvíjí mimořádně příznivě," řekl Petrášek. Za leden až duben Stock Plzeň prodal 7,95 milionu litrů lihovin, což je meziroční nárůst o 30,2 procenta.