Na závažné problémy vedoucí v některých případech až k selhání ledvin upozorní zítřejší Světový den ledvin. Osvěta se letos zaměří především na děti.

„U nás je rozšířená představa, že selhání ledvin je onemocnění vyššího věku. To je ale jenom část pravdy. Většina onemocnění ledvin trvá desítky let, než jsou ledviny poškozené natolik, že pacient potřebuje dialýzu nebo transplantaci ledviny. Onemocnění ledvin je proto nutné hledat již v mladším věku," upozornila primářka dialyzačního střediska NephroCare v Plzni Kamila Rulcová.

Mezi časté zdravotní problémy u dětí, které mohou vést až k selhání ledvin, patří vrozené vady močového ústrojí. Při jeho vývoji mohou vznikat v močových cestách překážky bránící volnému odtoku moči. Problém může být na úrovni ledvin, ale také v močovodech, močovém měchýři nebo v močové trubici. Vždy to však znamená potenciální ohrožení ledvin.

Světový den ledvin 2016
Světový den ledvin připadá na 10. března. Jeho cílem je zvýšit povědomí o nemocech ledvin, transplantaci a s tím související dárcovství orgánů. V tento den 
si můžete v některých zdravotních ústavech nechat vyšetřit nebo se poradit s odborníky 
o prevenci či léčbě.  

Je důležité všímat si, zda je močení dítěte pravidelné 
a plynulé. Zanedbat by se neměly ani další nespecifické signály, například horečnaté stavy bez zjevných příčin. Také pokud má dítě časté infekce močových cest, je důležité vyhledat dětského nefrologa nebo urologa.

Ledvinám škodí především nadměrný příjem soli i nedostatečný pitný režim. „Průměrné množství soli, které denně sníme, je přibližně dvojnásobné ve srovnání s doporučeným příjmem," upozornila primářka Rulcová.

Dospělým lidem jsou zítra poskytovány bezplatné konzultace v nefrologických ambulancích. Jednou z nich je NephroCare v Aleji Svobody 
v Plzni, kam můžete přijít od 
7 do 15 hodin. Preventivní vyšetření budou provádět 
i zdravotníci Dialyzačního střediska B. Braun Avitum Plzeň ve Fakultní nemocnici Plzeň na Borech, a to od 8 do 15 hodin. Vyšetření nezabere více než deset minut.

K osvětové akci se připojí také Stodská nemocnice. Loňská premiéra se tam totiž osvědčila. U třetiny zájemců, kteří se objednali a přišli na bezplatné vyšetření, lékaři objevili střední riziko onemocnění ledvin, a lidé se pak podle toho mohli zachovat. Odborné konzultace a vyšetření očišťovací schopnosti ledvin se budou v nefrologické ambulanci konat od 17 do 19 hodin. „Z důvodu omezené kapacity a hladkého průběhu akce je doporučeno se předem objednat na konkrétní čas na telefonním čísle 377 193 563," upozorňuje mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška. Z ostatních nemocnic, jež do Zdravotnického holdingu patří, se ke Světovému dni ledvin přidá i dialyzační jednotka Klatovské nemocnice.

Rizikovou skupinou jsou především lidé ve věku nad 60 let s diabetem či vysokým krevním tlakem.