Na hluk, nepořádek a krádeže v Přeštické ulici v Plzni si posledních pár let stěžovala řada místních obyvatel. Tamní budovu bývalého skladu potravin obývalo asi dvacet bezdomovců a narkomanů. Město Plzeň se kvůli opakovaným stížnostem lidí dohodlo se spolumajiteli polorozpadlého objektu na jeho vyklizení. To odstartovalo v pondělí kolem osmé hodiny ranní, kdy budovu za doprovodu nadávek opustili první samozvaní obyvatelé. Akce potrvá několik dní. Spolupracují na ní policisté, strážníci, město a neziskové organizace.

Ilustrační foto.
Město přispěje Boudě, Mladině i stepařům

Problém je v dosud nevypořádaném jmění bývalých manželů, kteří areál vlastní. „Objekt dříve sloužil ke skladování potravin. Poté se měla budova pronajmout, avšak kvůli privátním sporům o využití budovy k tomu nedošlo a v areálu se usídlili bezdomovci,“ řekla spolumajitelka objektu Irma Spurná.

V budově v minulosti několikrát hořelo. Při požáru střechy zde přišel jeden člověk o život.

„Nechal jsem to tady zabezpečit, zavařit, ale bezdomovci sem stejně vždycky vlezli zezadu plotem, který roztrhali. Když jsem nechával díry v plotu spravovat, roztrhali jej znovu. Vedu s nimi nerovný boj od roku 2013. Osobně bych byl rád, kdyby se objekt částečně pronajal. Už jsem měl i zájemce o venkovní parkování v areálu,“ sdělil spolumajitel Petr Spurný s tím, že jeho záměrem je přetvořit budovu na multifunkční středisko s částečně komerčními plochami.

Jídla ze všech koutů světa provoněla v sobotu Street food market v plzeňském DEPO2015.
Na cvrčky a červy se stály fronty

„V listopadu 2011 se konečně podařilo, aby areál připadl do společného jmění manželů. Od tohoto roku se s bývalou manželkou dohadujeme, co s ním bude,“ dodal Spurný.

VYKLÍZENÍ POD DOHLEDEM

Na bezpečnost při vyklízení budou do konce týdne dohlížet strážníci, kteří rovněž zajistí, aby se bezdomovci do areálu nevrátili. „Město Plzeň poskytne v rámci akce strážníky. Náklady na vyklízení budovy a zabezpečení celého areálu už jdou samozřejmě za majiteli objektu,“ uvedl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

Po Plzni se v současné době pohybuje několik stovek bezdomovců. Desítky z nich obývaly do loňského září budovu Carimexu na Rokycanské třídě. Nový nájemce se však rozhodl objekt vyklidit, někteří bezdomovci se poté přesunuli právě do areálu v Přeštické ulici.

Ples Fakultní nemocnice Plzeň v plzeňském Parkhotelu.
OBRAZEM: Fakultní nemocnice plesala v plzeňském Parkhotelu