To první bylo vyvoláno nespokojeností tamních obyvatel, jimž vadilo chování lidí právě z ubytovny, která je umístěna ve vnitrobloku, kde je křesťanská mateřská školka a sídlí tam i občanské sdružení Motýl.

„Zástupci městské i státní policie, odbor bezpečnosti i sociální odbor, zástupci majitelů ubytovny, městského úřadu i dalších organizací, které jsou v blízkosti problematické ubytovny, se sešli a stávající situaci projednali. Určili si priority a to, co každý z nich pro zklidnění situace udělá," informoval Vladimír Tichý, místostarosta MO 1 s tím, že stav se řeší už několik týdnů. „Například policisté zvýšili v této oblasti dohled, stav monitorují i v civilu a v noci. Také správce objektu na nájemníky dohlíží čtyřiadvacet hodin denně, zavedl i mimořádnou úklidovou službu," pokračoval Tichý s tím, že dvěma problémovým rodinám, které byly zřejmě hlavní příčinou nespokojenosti okolobydlících, byla dána výpověď. Jejich děti tu totiž bezprizorně pobíhaly a dělaly si ohníčky v blízkosti domů a ničily fasády.

„Jsou to rodiny, kde byla evidována i žloutenka. Už jsou z ubytovny pryč. I když se domníváme, že by mohla těmito opatřeními být situace zklidněna, stav je takový, že lidé jsou tu hodně nastartovaní a nervózní, a když najdou cokoli na chodníku, pomalu je z toho rasový problém," popsal Tichý atmosféru v dané části sídliště.

„Je fakt, že se to tu trochu zklidnilo, jen s bojím, zda to vydrží. Myslím si ale přesto stále, že není dobré, aby takováto zařízení, jako je ubytovna zejména pro sociálně slabé, byla umisťována v zástavbě," říká jedna z žen, které bydlí v těsné blízkosti.

Dříve ve vnitrobloku v areálu, o němž je řeč, bývala škola a mateřská školka. V roce 2009 odprodalo město část zařízení soukromé společnosti a ta je přestavěla za účelem podnikání na ubytovnu s kapacitou 59 osob. Pravda je, že zde dříve bydleli Slováci a Rumuni. Chodili celé dny do práce, takže to podle místních ještě šlo. Ale co se sem nastěhovaly rodiny sociálně slabší, nespokojenost se stále zvyšovala.