Ale nejen to, všechny tyto dresy, helmy, kopačky nebo rakety patřily některému ze sportovců. „Není tu nic, co bych třeba koupil ve fanshopu a pak jen nechal podepsat od nějakého sportovce. Všechny vystavené věci a pomůcky byly použity v závodě nebo zápase nebo třeba při tréninku," říká Plzeňan Jakub Černý, majitel zbrusu nového muzea.

A přestože jsou předměty jen ve dvou místnostech, je na co se dívat. Kopačky Tomáše Ujfalušiho, boxerské rukavice Lukáše Konečného, dres Vladimíra Šmicera, Petra Jiráčka, Petra Čecha či Tomáše Rosického nebo třeba rakety badmintonisty Petra Koukala. „Kromě šachů tu je snad z každého sportu něco," směje se Plzeňan. Mezi nejcennější kousky patří hokejka Jaromíra Jágra, s níž tento kladenský sportovec odehrál vůbec poslední zápas za Pittsburgh Penguins. Tu Jakub Černý získal od bývalého kouče plzeňských indiánů Mariána Jelínka, který Jágra dlouhá léta trénoval.

Sahat? Povoleno!

A podobné je to i se všemi ostatními věcmi. Buď jde o dary sportovců, nebo o zápůjčky. A jak to celé začalo? Obyčejnými kartičkami s fotbalisty. Jakub Černý má ze všech sportů nejblíže právě ke kopané a dřív sbíral předměty s tímto sportem spojené. Ale těch postupně přibývalo. „Když už jsem je neměl skoro kam dávat, napadlo mě, že bych vytvořil muzeum sportu. A zjistil jsem, že nic takového u nás není. To bylo asi před pěti měsíci," vzpomíná.

Muzeum zasvěcené sportu je sice například v Mnichově, ale to je obří kolos, kudy projdou tisíce lidí. „Rozčilovalo mě, že je všechno za sklem a na nic se nedá sáhnout," říká Jakub a rozhodl se, že u něj to bude jinak.
Zde si každý může na vystavené exponáty sáhnout, potěžkat si třeba nejlehčí kopačky světa či zkusit, z jakého materiálu je kostým krasobruslaře Tomáše Vernera či kombinéza skokana na lyžích Romana Koudelky. U něj někoho překvapí, jak je dres malý a lehoučký. Naopak kombinéza motocyklového závodníka Jakuba Kornfeila váží více než deset kilogramů.Vzácné jsou i tretry nejlepšího českého sprintera Pavla Masláka, které loni při Zlaté tretře v Ostravě podepsal šestinásobný olympijský vítěz Usain Bolt.

Stěhování do většího

Muzeum sportu v PlzniJakub Černý shání exponáty různě, zpravidla se snaží oslovovat přímo majitele. Výhodou prý je, že se nyní už mezi sportovci o muzeu ví, takže je vyjednávání snazší. Téměř všechny předměty si byl podnikatel vyzvednout osobně – najezdil kvůli nim tisíce kilometrů.

Takto jel na schůzku do Prahy s kanoistou Jaroslavem Volfem, který mu věnoval pádlo, s nímž na loňských letních olympijských hrách v Londýně dojel sedmý ve vodním slalomu. „Měli jsme sraz v jednom pražském kině, jenže dopravní špička udělala své a já přijel pozdě. Přišel jsem tedy do šatny a říkám: Já si jdu pro to pádlo. Pobavil jsem tím celé osazenstvo, ale pádlo mám!" popisuje Černý.

Rád vzpomíná i na Vladimíra Šmicera, který mu při předání stačil odvyprávět spoustu historek z fotbalového světa. „Vlastně všichni byli milí. Nesetkal jsem se s tím, že by mě někdo odmítl," říká.

Muzeum, které je otevřeno denně kromě pondělí, se nyní teprve rozjíždí. Příliš prostoru, kam by se mohlo rozšířit, ale nemá. „Doufám, že se počet exponátů ještě rozroste a že se v budoucnu třeba přestěhujeme do většího," říká nadšenec Jakub Černý.

Muzeum sportu

Muzeum najdete v ul. Otýlie Beníškové 4, otevírá se dnes ve 14 hodin. Od zítřka bude otevřeno kromě pondělí vždy od 10 do 18 hodin. Vstupné je 50 korun.
Vystavené předměty vlastnili např. Petr Čech, David Kostelecký, Helena Suková, Yveta Hlaváčová, Nikola Sudová, Gebre Selassie, Daniel Kolář, Barbora Strýcová atd.