Před budovou Francouzské aliance na náměstí Republiky v Plzni se v pátek tři hodiny po poledni rozhořely svíčky a navzdory okolnímu provozu na minutu také rozhostilo ticho.

Ředitelka Francouzské aliance v Plzni Manon Deboise k útoku v Nice prohlásila: „Minimálně potřetí za poslední dva roky se Francie znovu ponořila do smutku kvůli dalšímu útoku, který proběhl během oslav nejvýznamnějšího francouzského státního svátku 14. července.

Útok byl spáchán na náhodné oslavující občany bez rozdílu národnosti nebo náboženství.

V tento moment bychom se neměli nechat zastrašit útočníky, kteří se snaží šířit strach a nenávist vůči druhým, ale naopak bychom se měli sjednotit a zdůraznit dlouho se vytvářející hodnoty Francie a Evropy, a to hodnotu svobody, tolerance a spravedlnosti.

Rádi bychom vyjádřili soustrast a duševní podporu všem obětem útoku a jejich rodinám."

Útok odsoudil i primátor Plzně

Primátor města Plzně Martin Zrzavecký v pátek odsoudil útok, který se stal ve francouzském městě Nice. Označil jej za nelidský a tragický čin. Zrzavecký vyjádřil soucit s Francií a jménem svým i jménem občanů města Plzně vyslovil upřímnou soustrast pozůstalým po obětech útoku. „Celý svět v šoku a s pohnutím sleduje tuto mimořádně nešťastnou událost. Událost, v níž bylo zavražděno tolik nevinných lidí. Je nám to velice líto a v srdci jsme se všemi blízkými zemřelých, kteří v těchto dnech prožívají zoufalé chvíle," uvedl primátor Martin Zrzavecký. V reakci na tragédii zašle kondolenční dopis velvyslanci Francie v České republice.

Student se cestování nebojí

Vojtěch JakoubekZdroj: ArchivJeště před týdnem byl ve Francii, dnes je po ročním studiu v zahraničí již zpět v Plzni. Teroristické útoky ale Vojtěcha Jakoubka od cestování neodrazují. "Po útoku v Nice se cestovat nebojím a svoje plány ohledně cest neměním. Pravděpodobnost, že se mi něco stane, je mizivá. Před necelým měsícem jsem na vlastní pěst odletěl z Paříže do Maroka. V Maroku jsem zůstal osm dní. Cestoval jsem stopem, taxíky, autobusy. Spal jsem u lidí z couchsurfingu. Po Maroku jsem jel stopem přes celé Španělsko a Francii. Navštívil jsem spoustu přátel a celý výlet byl úžasný. Kdybych se pořád něčeho bál, musel bych zůstat doma. Riskovat se musí a nakonec nebezpečné cesty jsou nejlepší," řekl krátce po útoku v Nice Jakoubek.