Co říkáte výsledku voleb?
Celostátní výsledky jsou rozhodně neúspěchem a velkou porážkou ODS. Sedm procent je mimořádně nízký výsledek. Co se týče Plzeňského kraje, zde je výsledek nadprůměrný, Jiří Pospíšil navíc získal téměř 40 procent preferenčních hlasů, což chápu jako výraz velké důvěry voličů v jeho osobu. Nadprůměrný výsledek v našem kraji naznačuje, že je tu ODS vnímána pozitivněji než v jiných částech republiky.

Občanští demokraté mívají v Plzeňském kraji lepší výsledky než ve zbytku republiky. Nemáte obavu, že vám celostátní dění v ODS škodí až příliš?
Úkolem strany v nejbližších měsících bude především najít silného předsedu ODS. To, že jsme šli do voleb se dvěma lídry – volebním lídrem a úřadujícím předsedou – straně rozhodně neprospělo a myslím, že je to jednou z příčin, proč jsme dopadli tak špatně. Věřím, že se nám podaří najít silného lídra a za sebe říkám, že pro mě je tímto kandidátem Jiří Pospíšil. Je to politik, který má všechny předpoklady ODS vést. A bude-li v čele strany osobnost, jako je Jiří Pospíšil, máme šanci i v celostátním měřítku uspět.

Necelých jedenáct procent, které občanští demokraté v kraji získali, je ale přesto velmi málo. Příští rok budou komunální volby. Nemáte strach, že by se vám nemuselo podařit obhájit vaši pozici?
Všichni jsme měli jen velmi krátký čas na to, abychom lidi přesvědčili, že důvěra, kterou v nás chtějí vložit, je oprávněná. Od skandálu Nečase a Nagyové zkrátka uplynulo příliš málo času. Věřím, že situace se změní po volebním kongresu. A co se týká města Plzně, budeme jako strana skládat pomyslné závěrečné účty za rok. Pevně věřím, že voliči ODS i všichni občané v Plzni ocení, co vše jsme pro ně udělali a že jsme splnili volební program ODS. Dívám se do budoucnosti s optimismem.

Co bude tedy tím receptem na to, abyste za rok v komunálních volbách uspěli?
Jsou dva klíčové pilíře. Jedním z nich je splnění volebního programu, což už se nám téměř podařilo, a nabídnutí kvalitního programu pro další volební období. A druhým jsou důvěryhodní kandidáti. Tyto volby ukázaly, že lidé stojí o kandidátky, které jsou sestavené věrohodně a které jsou důvěryhodné. Kvalitní kandidátka nám určitě může pomoci získat dobrý výsledek ve volbách.

Znamená to, že budete hledat i nové tváře kampaně?
I ODS v Plzni musí provést velkou sebereflexi. Musíme si nad parlamentními výsledky říci, co musíme udělat, abychom za rok uspěli podstatně lépe. A diskuze o sestavení kandidátek k tomu patří. Rád bych připomněl, že velký počet preferenčních hlasů teď získala i nová tvář plzeňské ODS – Veronika Jilichová Nová, která je zastupitelkou městského obvodu.

Čím si to vysvětlujete?
Dokázala svým nasazením, přesvědčivostí a vůlí prosazovat program ODS, že může být takovým kandidátem, který bude pro voliče ODS tou důvěryhodnou tváří.

Letošních cca 10,5 procenta je méně než poloviční výsledek oproti loňským krajským volbám či posledním komunálním volbám. Mluvíte o sebereflexi, kvalitní kandidátce. Jaký výsledek byste za rok považoval za doklad toho, že se ozdravná kúra podařila?
Nechci teď říkat žádné konkrétní číslo, ale jsem přesvědčen o tom, že až voličům v celku ukážeme, jak plníme volební program, že jsme v mnoha oblastech dokázali udělat obrovské kroky kupředu, a představíme-li důvěryhodnou kandidátku, pak nemusíme mít nízké cíle. Budu-li zvolen lídrem kandidátky, bude mým cílem obhajovat primátorský post.