Veřejnost se ale konkrétní částky nedozví a to ani přesto, že považuje za správné, aby se příjmy zveřejňovaly. Vyplynulo to z ankety Plzeňského deníku.

„Nemůžeme je zveřejnit bez souhlasu těch, kterých se týkají. Nedovoluje nám to zákon,“ uvedl Rödl.

Námi oslovení ředitelé městských firem se zveřejněním svých příjmů také nesouhlasí. „Považuji to za soukromou věc a nesouhlasím se zveřejněním,“ řekl ředitel Plzeňského holdingu Adolf Bláha.

Podobný názor má i generální ředitel nejbohatší městské firmy Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela, který považuje sdělení výše svého příjmu za nekorektní „Jsem manažer jako každý jiný, i když se jedná o firmu města. Pokud to ale bude vyžadovat představenstvo, uvolnění informace o svých příjmech pro radnici povolím,“ řekl.

Z hlasování čtenářů našeho Deníku vyplývá, že příjem ředitelů městských firem a organizací by chtělo znát 95 procent všech respondentů. „Pokud dostávají plat z městské kasy, měli by počítat s tím, že o jeho výši budou lidé vědět. Když jim to tak vadí, ať pracují v soukromém sektoru,“ uvedla čtenářka Milena Jarkovská.

Hlas čtenářů

Měly by se sdělovat odměny ředitelů městských firem a organizací?
Ano - 95% respondentů
Stačí zastupitelům - 2% respondentů
Stačí radním - 2% respondentů
Ne - žádný respondent

Náměstek ministra pro místní rozvoj a bývalý šéf představenstva PMDP Miroslav Kalous (ODS):

O platu ředitele dopravního podniku jsem nerozhodovalMiroslav Kalous (ODS)

Bývalý šéf představenstva PMDP a primátor Plzně Miroslav Kalous (ODS) tvrdí, že manažerskou smlouvu generálnímu řediteli PMDP schvalovalo minulé představenstvo v jeho nepřítomnosti. Reaguje tak na prohlášení současného šéfa představenstva Petra Štrunce (ODS), který se od smlouvy, jež umožnila Michalu Krausovi více než čtyřmilionový hrubý příjem za loňský rok, distancoval.
Petr Štrunc na čtvrtečním zastupitelstvu řekl, že manažerskou smlouvu s Michalem Krausem jste podepisoval vy. Skutečně jste stanovili plat a odměny řediteli Krausovi bez stropu?
Výše odměny ředitele byla přímo vázána na hospodářský výsledek společnosti a její strop se odvíjel od výše hospodářského výsledku, o jehož výši rozhodovalo stávající představenstvo.
Hospodářský výsledek PMDP se v roce 2006 údajně vyšplhal ze ztráty 29 milionů korun na zisk 35 milionů korun. Je to podle vás vůbec za jeden rok možné? Nejedná se jen o účetní trik?
Dosažený hospodářský výsledek je nad očekávání kladný a snižuje nároky podniku na výši dotace z rozpočtu města Plzně pro letošní rok či pro další roky. Tento hospodářský výsledek stávající představenstvo jistě v závěru roku sledovalo, vyhodnocovalo ve vztahu k aktuálnímu hospodaření a potřebám podniku. Následně představenstvo tento výsledek předpokládám schválilo a letos současně s ním přirozeně schvalovalo i výši odměn panu řediteli Krausovi.
Ale členové minulého představenstva netušili, že schválili možnost takového výdělku pro nejvyššího manažera PMDP. Jak si to vysvětlujete?
Motivační složky ředitele schválilo představenstvo dne 19. 4. 2006 ve složení Jiří Uhlík, Miroslav Zábranský, Martin Pytlík, Miroslav Zikmund. Na tomto jednání jsem nebyl přítomen, ale smlouvu jsem následně standardně signoval jakožto osoba jednající za společnost, protože jsem za nejdůležitější považoval maximálně snížit ztrátu společnosti a tím nároky na dotace z rozpočtu města. Výše odměny pana ředitele se odvíjela od výše hospodářského výsledku. Proč stávající představenstvo zvolilo cestu výrazně vyššího hospodářského výsledku a všechny vyprodukované zdroje společnosti nebyly použity pro chod společnosti v běžném roce 2006, mi pochopitelně není známo.