Tři desítky měst a obcí se už v Plzeňském kraji přihlásily k akci Česko zpívá koledy, kterou poosmé pořádá Deník. Tradice zpívání koled na náměstích a návsích, ale také v knihovnách, zahradách, kaplích nebo u škol vznikla v roce 1998 v Plzni jako Vánoční zpívání koled s Českým rozhlasem (ČRo) Plzeň, odkud Deník zpívání koled rozšířil do celé republiky.

V řadě míst se lidé ke společnému zpěvu začnou scházet už dříve, neboť pro ně místní organizátoři připravili zajímavý program. „Zpívání koled u vánočního stromu na náměstí v Klatovech je už tradicí. Program začne v 17 hodin, kdy vystoupí muzikálový zpěvák Marian Vojtko, kterého doprovodí chlapecký pěvecký sbor ze Základní umělecké školy v Klatovech HrOŠI,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu klatovské radnice Alena Kunešová.

Klub Alšovka by mohl být divadelním klubem.
Bude mít plzeňské divadlo po letech opět vlastní klub?

V Blovicích se ve středu mohou lidé před zpíváním koled od 17 hodin těšit na představení Mrazík, které vzniklo, jak už název napovídá, podle známé sovětské filmové pohádky.

V Přešticích se od 9 hodin konají na Masarykově náměstí vánoční trhy, v podvečer tam vystoupí žáci základní umělecké a základní školy, v 17:15 zazpívá sbor Carmina.

V Plzni, kde organizátoři očekávají několik tisíc zpívajících, začne program už v 15:30 hodin. „Se sborem Kontaktovka se mohou lidé rozezpívat, pak je pobaví plzeňská kapela Strašlivá podívaná, vystoupí sbor Nová Česká píseň,“ informuje Zdeněk Zajíček, zakladatel a organizátor plzeňské akce Vánoční zpívání koled s Českým rozhlasem Plzeň. Připomíná, že zpěv z náměstí Republiky bude v 18 hodin do éteru přenášet Český Rozhlas.

Podrobnosti i možnost se ještě přihlásit najdou zájemci na webu www.ceskozpivakoledy.cz.

Ve středečním Deníku vyjde příloha o zpívání koled spolu se zpěvníkem.

Program zpívání koled na náměstí Republiky

15.30 hod. Pěvecký sbor KONTAKTOVKA

16.30 hod. STRAŠLIVÁ PODÍVANÁ

17.30 hod. Nová Česká píseň pod vedením Jaroslava Pletichy a Adriany Christovové

18.00 hod. společné zpívání koled s přímým přenosem ČRo Plzeň akci moderuje Stanislav Jurík

Ilustrační foto
Město bude školit zdarma i další rok