Přestože podle Bedřicha Roskovce z pálenice v Pankráci u Nýřan na severním Plzeňsku, nemohl methylalkohol, na jehož požití na severní Moravě zemřeli už tři lidé a další případy jsou hlášeny i z jiných koutů republiky, pocházet z pěstitelského pálení. Lidé se ale začínají bát a o původ a výrobu kořalky se živě zajímají.

„Je pravda, že lidé, kteří si k nám přivezou ovoce, se ptají v těchto dnech více, zda se nemůže stát něco jako na severní Moravě. Já říkám, že ne. Tenhle špiritus byl určitě z průmyslového zdroje," vysvětluje Roskovec a připomíná několik desítek let starou událost, která se stala přímo v Plzni.

„Tenkrát, před lety nádražáci našli nějakou tekutinu. Pěkně jim voněla a pak se z ní otrávili. Zemřeli nebo oslepli. Tentokrát to bude něco podobného. Že by se něco stalo z pěstitelského pálení, je pravděpodobnost skutečně minimální, navíc všechno pečlivě kontrolujeme," dodal Roskovec.

Podobný názor má také Vladimír Císler z pálenice ve Starém Klíčově na Domažlicku. Podle něho si lidé mnohem více pochutnají na přírodní ovocné pálence než na průmyslově vyrobené. Navíc je podle něho po dvou hubených letech konečně co pálit.

„Letos je nejlepší sezona za posledních deset let. Stromy jsou obsypané ovocem, takže lidé jezdí pálit jako o závod. Nemusí si tedy kupovat kořalku průmyslově vyrobenou a mít strach o své zdraví. Tady mají jisté, že co si dovezou, to si taky vypijí," zmínil Císler. Jenže i přesto jsou lidé opatrní. I v restauracích se začínají ptát na původ pití předtím, než si jej nalijí do krku.