Stejně jako loni se i letos soutěžilo o nejlepší pouťový koláč. Z množství koláčů vybrala nakonec porota jako nejhezčí a hlavně nejchutnější ten z kuchyně Jarmily Havránkové z Horní Lukavice. Ta se svěřila, že peče v podstatě neustále, hlavně na rodinné oslavy, nejenom pro svoji rodinu, ale také pro známé a přátele. Její recept na pouťové koláče je prý rodinným klenotem a dědí se z generace na generaci. Této soutěže se ale nezúčastnily jen ženy. Přihlásil se i Alexandr Matějka z Přeštic. Jeho koláč okouzlil všechny přítomné. Za vtipný a perfektně zpracovaný koláč, který znázornil městský znak Přeštic, získal zvláštní cenu.
Vítězný recept
na koláče od paní Jarmily Havránkové z Horní Lukavice:
Suroviny:
250 g másla (Zlatá Haná)
250 g moučkového cukru
5 žloutků
1 kg hladké mouky
100 g droždí
1 kelímek smetany (šlehačky)
trochu rumu
1 vanilkový cukr
špetku soli
sníh z pěti bílků
Postup:
Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. Potom přidáme prosetou mouku, vanilkový cukr, rozdrobené droždí, sůl, smetanu a naposledy sníh z bílků. Těsto zaděláme a na teplém místě necháme vykynout.
Mezitím, než těsto nakyne, připravíme mazání: rozdělaný tvaroh s cukrem, vejci, vanilkovým pudingem a citrónovou kůrou, vařený mák s cukrem a ochucený skořicí, povidla se skořicí a rumem a ořechovou nádivku (mleté ořechy, oslazené podle chuti a uvařené ve smetaně).
Vykynuté těsto rozdělíme na dvacet stejných dílů, ze kterých tvoříme kulaté koláče. Okraje pomažeme rozšlehaným vejce a ozdobíme po celé ploše připravenými náplněmi. Pečeme ve vyhřáté troubě. Ještě horké koláče bohatě pocukrujeme.