Tři dny na to, aby se připravili na velké dopravní komplikace, mají obyvatelé i řidiči, kteří projíždějí Přešticemi. Se začátkem příštího týdne totiž začne i kompletní rekonstrukce kanalizace v Hlávkově ulici, což je úsek hlavní silnice I/27 vedoucí z Plzně na Klatovy.

Tah bude kvůli pracím nutné zcela uzavřít, pro veškerou dopravu jsou připraveny dvě objízdné trasy – jedna tam a druhá zpět.

Práce odstartují 2. července brzy ráno a skončí až 12. srpna. „Půjde o kompletní rekonstrukci kanalizace v rámci projektu Čistá Berounka," řekl přeštický starosta Antonín Kmoch, který měl včera na radnici schůzku s veliteli přeštických policií, státní i městské. „V pondělí totiž očekáváme chaos. Bude nutné dohlédnout, aby se množství aut, které městem denně projíždí, podařilo odklonit na správné trasy a nikde nevznikl problém," pokračoval starosta.

Pěší obyvatelé by se měli nachystat na to, že se budou pohybovat v těsné blízkosti staveniště. „Budou jim stále sloužit chodníky, snad jen s výjimkou parkoviště u ČSOB, které bude třeba rozkopat," konstatoval starosta. Parkoviště na Masarykově náměstí podle něj bude fungovat po celou dobu uzavírky, pouze při výjezdu z něj budou řidiči používat jednu z náhradních tras. „Všechny informace o rekonstrukci a aktuality najdou obyvatelé na městském webu," dodal Kmoch.

A jak budou objížďky vypadat?

„Objízdná trasa ve směru od Plzně povede po odbočení vpravo u Spolkového domu do Husovy ulice a dále na Žerovice a Oplot. Před Oplotem automobily odbočí vlevo na Skočice a ze Skočic se dostanou do Přeštic k benzinové pumpě při Hlávkově ulici," popisuje Josef Holý z Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně.

Auta, která pojedou ve směru od Klatov, pak budou za přeštickým hřbitovem odbočovat vlevo do ulice 5. května s klesáním do Husovy ulice. „Objízdné trasy platí pro veškerou dopravu, tedy i pro mezinárodní kamionovou dopravu a veřejnou hromadnou dopravu," dodal Holý s tím, že uzavírka silnice I/27 v Přešticích přináší městu také úpravu provozu v ulici Komenského, kdy úsek při parku na Masarykově náměstí v Přešticích bude pro jakoukoliv dopravu zcela uzavřen, a druhá část ulice bude průjezdná jednosměrně od Masarykova náměstí k Husově. „Provoz bude tedy obrácený než jaký je dnes," upozornil.

Hlávkova ulice

Ulice bude kvůli rekonstrukci kanalizace v rámci projektu Čistá Berounka uzavřena od pondělí 2. července do neděle 12. srpna.