Celé hlediště bude dokončeno do poloviny listopadu.

Oba prvky vznikají dle návrhu architektky Jany Kadlecové, která navrhla přestavbu zahrady mateřské školy – vady řeči na ekologickou školní zahradu. Těmito pracemi se pokračuje v přestavbě zahrady, která začala samotným plánováním na podzim 2012.

Přírodní divadlo může vzniknout díky podpory Minigrantu Veolie v hodnotě 20.000,-Kč, který zaštiťuje Nadační fond Zelený poklad. Částka je použita na nákup stavebního materiálu, realizace stavby vzniká za přispění dobrovolné práce nadšenců. Amfiteátr s pěti řadami se buduje ve svahu v zadní části zahrady, které zde dominují tři velké lípy. Součástí divadla budou i 4 kůly propojené lany, které budou ohraničovat plochu jeviště. Divadlo bude využíváno nejen k představením a besedám, ale i ke hře, výstavám prací dětí během akcí mateřské školy.

Prvek „Suchý rybník" vzniká za finanční podpory Plzeňského kraje, který podpořil pokračování realizace přestavby zahrady částkou 100.000,-Kč, ze které průběžně do října 2014 vzniknou i další navržené prvky mezi pavilony a u hospodářské budovy. Proměnu zahrady provází v letošním školním roce projekt "Voda-zdroj života" zaměřený na živel – vodu. Děti 9.10. již navštívily expozici „Řeka" spojenou s výchovným programem a další aktivity je ještě čekají. Suchý rybník má dětem přiblížit důležitost živlu voda, jeho zásadní vliv na vše živé okolo a nutnost ochrany vodního prostředí v jakékoliv formě. Vzhledem k bezpečnosti docházejících dětí jsme upřednostnili suchý rybník jako symbol vodního prostředí před zřízením vodní plochy v areálu MŠ. Součástí suchého rybníku je i prameniště a rozšiřující tok, který bude osázen travinami, keři a stromy vyskytujícími se v blízkosti vody. Pro rozvoj hrubé motoriky a koordinace dětí přispějí klády a lávky zasazené do plochy rybníku. Manipulace s přírodninami, kamínky a pískem, který je výplní rybníka, přispěje k rozvoji jemné motoriky. Suchý rybník vyplní nevyužitou přední část zahrady u horního vstupu do areálu mateřské školy.

Na vzniku obou prvků se podílelo během brigády a přípravných prací cca 50 dospěláků, kterým není lhostejné, kde jejich děti se zdravotním znevýhodněním tráví většinu dne. Ti, kteří v tento den nemohli přijít, především maminky, se budou podílet na výsadbě rostlin, stromů a keřů kolem nově vzniklých prvků během druhé poloviny října a začátkem listopadu. Připravila Karla Kaprová, zástupce ředitele pro mateřské školy.