Byl jedním ze zhruba padesáti Plzeňanů, kteří přišli v pondělí vyslechnout debatu k referendu o obchodním centru Corso. Doplnil, že nové nákupní zařízení zničí původní účel nábřeží, když zejména tudy budou auta do Corsa přijíždět a odjíždět.

Právní zástupce investora, který chce Corso v centru města stavět, vysvětloval, že jde o vynucený krok. "Nábřeží musíme rozkopat kvůli přeložce horkovodu mimo jiné pro Tesco nebo městské lázně. Jinudy vést nejde a prostor musíme poté vrátit do původního stavu," argumentoval Jan Petřík. Ohledně dopravy zdůraznil, že podle dokumentace se sice doprava v některých místech zhorší, jinde se ale zlepší. Kde přesně, však neupřesnil.

Zástupce aktivistů Martin Marek

Do Měšťanské besedy v pondělí na debatu k referendu, kterou svolalo vedení města, přišlo jen málo lidí, malý sál byl poloprázdný. "Myslím, že o ní lidé nevěděli. Vždyť jsme oficiálně nebyli pozvaní ani my jako zástupci přípravného výboru pro referendum," nechal se slyšet zástupce aktivistů Martin Marek (Strana zelených). Právě mezi ním a zástupci města, tedy primátorem Martinem Baxou (ODS) a jeho náměstky Martinem Zrzaveckým (ČSSD) a Petrem Rundem (ODS), proběhlo několik slovních přestřelek. Ta hlavní se týkala pozemků pod plánovaným Corsem. Zatímco Baxa několikrát zdůraznil, že město nikdy nevlastnilo pozemky  pod DK Inwest, Marek připomněl, že investor potřebuje právě od města pruhy kolem silnice. "Nechci slovíčkařit, ale to byly chodníky, ne Inwest," upozornil Rund.

Martin Zrzavecký zase vyčíslil, že v případě, že lidé zavážou město ke krokům vedoucím k tomu, aby výstavbě centra zabránilo, bude to město stát minimálně 263 milionů korun za pozemky. "Je to cena za necelých 23 tisíc metrů čtverečních," upozornil Zrzavecký. Cena za čtvereční metr tak vychází přibližně na 11 tisíc korun. Bývalý památkář Zdeněk Lukeš upozornil na to, že Amádeus koupil před lety pozemky pod Inwestem výrazně levněji, zhruba za 1300 korun za metr čtvereční. "Takhle to vypadá, že si pozemky podrží do doby, než je výhodně prodá. Jako to před lety udělal s městskými lázněmi," míní Lukeš.

Zástupce Amádea Jan Petřík

"Naznačuje snad někdo, že je něco nekalého na tom, když se podaří koupit pozemky levněji?" reagoval zástupce Amádea Jan Petřík. Dodal, že je jiná hodnota pozemku, na němž stojí budova k demolici (tehdy DK Inwest), než místa, kde lze rovnou stavět (současný stav). Město plánuje podobnou debatu před lednovým referendem uspořádat ještě jednou .