Zvyšuje se počet lidí, kteří navštěvují urologii?
Ano, dochází k ohromnému nárůstu lidí, kteří trpí urologickým onemocněním. Loni jsme měli měli na naší klinice hospitalizovaných 3035 lidí, v roce 2002 to bylo 1500 lidí. Ambulantně jsme 
v té době ošetřili 15 000, minulý rok skoro 40 000.

Čím si to vysvětlujete?
Je to dáno tím, že populace stárne, takže logicky, čím je člověk starší, tím mu přibývá chorob. Přibývá také chorob, které se dříve vůbec neléčily. Zlepšují se i možnosti diagnostiky, takže co jsme dříve nebyli schopni odhalit, tak už dnes odhalíme. Ale ne všechny pacienty léčíme. U některých stačí jen sledování nebo operace.

S jakými problémy chodí lidé nejčastěji na urologii?
V hospitalizační sféře léčíme asi polovinu lidí s nádory, ale jinak je spektrum urologie mnohem širší. Nejčastějším zákrokem, který provádíme, je operace močových kamenů. Loni jimi trpělo minimálně 700 hospitalizovaných pacientů.

Čím močové kameny vznikají?
Dá se říci, že je to civilizační choroba. Nevhodná strava (nadbytečný příjem živočišných bílkovin a tuků), lidé nemají dostatečný přísun tekutin, napomáhá tomu samozřejmě také pití alkoholu. Dvě až tři stovky hospitalizovaných za rok jsou dětičky s různými vadami – nesestouplé varle, obřízka a podobně. A přibližně 400-500 operací ročně jsou malé operace na mužském genitálu.

Nádory jakých orgánů léčí urologové?
Do urologie spadají nádory ledvin, močového měchýře, prostaty, varlete a penisu. Nádorů ledvin má Plzeňský kraj největší výskyt na celém světě. Nevíme přesně proč, domnívám se, že je to souhrn nějakých faktorů, které nejsme schopni přesně definovat. Jak žijeme, co jíme 
a podobně. U tohoto typu nádoru je důležitá včasná diagnostika. Stejně jako u nádorů močového měchýře.

U nádoru močového měchýře znáte jeho příčinu?
Ano, je to jeden z mála nádorů, u kterého víme, čím vznikl. Většinou ho mají kuřáci. Když kouříte, tak se zplodiny vylučují do moče, dráždí sliznici močového měchýře a rozvine se tam rakovina. Vůbec nejhorší je dát si cigaretu na noc, člověk si zapálí a zplodiny se vyloučí do moče a dráždí sliznici močového měchýře celou noc.

Milan HoraProfesor Milan Hora se narodil 13. 3. 1967. Vystudoval lékařskou fakultu, od roku 1991 působí na Urologické klinice Fakultní nemocnice Plzeň. V roce 2002 se stal jejím přednostou, funkci zastává dodnes. Je ženatý, má tři dcery.

Jaké jsou první příznaky onemocnění?
Pokud člověk objeví ve své moči krev, měl by ihned navštívit lékaře. Nemusí to automaticky znamenat nádor, ale například infekci, která se musí zaléčit. Nádory ledvin i močového měchýře postihují muže i ženy. Větší část pacientů však tvoří muži.

Jak se pozná například nádor varlete?
Pokud si muži nahmatají na šourku nějakou bulku, měli by okamžitě navštívit lékaře. Jedná se o agresivní nádor, zcela zásadní je včasné zahájení léčby. Nádorů varlete je 450-500 za rok v celé České republice.

Zmínil jste nádory penisu.
Ty spadají také do urologie, ale je jich málo, asi stovka za rok v celé České republice. Problém je v tom, že muži přicházejí k lékaři s nádory většinou pozdě, protože se stydí.

Ilustrační foto.A co nádory prostaty?
Těch je hodně, ale rostou velmi pomalu, takže zdaleka ne u všech je nutná agresivní léčba, zejména u starších lidí, kteří většinou nakonec zemřou na něco jiného.¨

S čím navštěvují lidé urologickou ambulanci?
Ve spektru ambulance je to samozřejmě trošku jinak, tam chodí lidé s celou škálou urologických problémů. Hodně jich přichází s močovou infekcí. Mezi dětmi 
a starými lidmi jsou to častěji muži, ale v aktivním životě více ženy.

Čím si to vysvětlujete?
Souvisí to s tím, že žena má kratší močovou trubici, která ústí hned vedle konečníku. Každý člověk má ve střevě bakterie, které se dostávají poševním vchodem přes močovou trubici do močového měchýře, tam se namnoží 
a způsobí zánět. A právě kvůli kratší močové trubici to mají ženy více. Také při sexuálním styku dochází ke změnám v oblasti pánve, kdy se tam vmasírují bakterie. Základem je správná hygiena genitálu. Musí se také hodně pít, bakterie se množí v moči a když hodně pijete, tak je stihnete vymočit. Pokud vznikne infekce, tak je důležité začít jí včas léčit. Žena si říká: no trošku mě to bolí při močení, tak si zajdu do lékárny pro urologický čaj.

A to je špatně?
To je naprosto k ničemu, urologickým čajem akorát zvýšíte příjem tekutin, nic víc. Tam není žádná léčebná látka. Když pijete urologický čaj, tak je to jako čistá voda. Když vidíte tu reklamu, tak oni vám tam lžou – na močovou infekci, na prostatu či erekci. To jsou doplňky stravy, to je jen velký byznys, ale podstata těch chorob je někde úplně jinde a tímto se neovlivní. Vy když máte v močovém měchýři bakterie, tak se musí zaléčit antibiotikem. Když se to neléčí, tak bakterie vyběhnou do ledvin a najednou vás začne bolet v zádech, přidají se horečky a to už je známka toho, že máte zánět ledviny. Ten už je závažnější, také se léčí antibiotiky, ale už se musí dávat delší dobu a řada lidí musí být přijata do nemocnice.

S čím dalším přicházejí lidé na urologii?
Velkou škálu tvoří muži, kteří mají nezhoubné zvětšení prostaty. Lze to dnes ovlivnit u většiny mužů léky, v některých případech zvětšenou prostatu operujeme. Přichází k nám také hodně žen s únikem moče, tzv. inkontinencí, které jsou dva druhy. Jedna je urgentní, když se měchýř nekoordinovaně stahuje a máte najednou pocit, že musíte na záchod. Lze to tlumit léky a měchýř trénovat. Řada lidí to dělá chybně, má strach, že se jim bude chtít, tak jdou preventivně, netrénují měchýř, neroztahují ho. Obtíže se tím zhoršují. Typické je, že se někde zastaví na záchod a oni jdou za 15 min znovu, preventivně. Měchýř pořád vylučuje málo moče a není trénovaný, neroztahuje se. Druhá, stresová inkontinence, vzniká ochabnutím tkání 
v oblasti malé pánve, poklesem orgánů, typické pro ženy kolem 40. roku a starší. Je to ta inkontinence, jak říkají ženy: já se nemůžu smát, já bych se počůrala. Když dochází k úniku moči při běhu či na trampolíně, tak je to stresová inkontinence. Problém se řeší operativně.

Na urologických ambulancích probíhá také sledování lidí po operacích.
Ohromné množství lidí, kteří chodí na urologii, jsou sledováni po různých urologických operacích. Když vám někdo odoperuje nádor, ať už ledviny, prostaty nebo močového měchýře, tak jste do smrti sledováni na urologických ambulancích. Navštěvují je však i lidé s celou řadou dalších diagnóz. Například s poruchou erekce, které se často objevují po 40. roku života. Jedná se v naprosté většině o poruchy organické, nikoliv psychické. Způsobuje to například cukrovka, ucpané cévy, vysoký tlak, kouření a podobně.

Zmínil jste, že přibývá chorob, které se dříve neléčily. Které máte na mysli?
Třeba právě únik moče, na to dřív nic nebylo, stejně tak poruchy erekce, lidé s tím nechodili k doktoru. Proto přibývá lidí, které ošetřujeme. Pokud vím, najít dnes urologa není tak jednoduché, protože privátní urologové sledují celou řadu svých chronických pacientů a už nemají kapacitu přijímat nové pacienty; takže se pak hrnou všichni k nám do nemocnice, a my už to také nestíháme. Pojišťovny nechtějí navyšovat počty urologů kvůli penězům. A to třeba
v Plzni je ještě situace dobrá, když budete bydlet někde 
v pohraničí, tak než se dostanete k urologovi, choroba se může zanedbat. Například na Tachovsku, myslím, je pouze jeden urolog s hůře dostupnými diagnostickými možnostmi.