Centrum Letiny
Kritika veřejného ochránce práv: neodbornost personálu, ohrožení bezpečí, zdraví i života klientů – trpí podvýživou atd.
Od vydání zprávy veřejného ochránce práv proběhlo v Letinách pět kontrol. Závažné nedostatky nezjistily. Petice na podporu centra má 800 podpisů.  

Sociální a zdravotní centrum Letiny přešlo do protiútoku vůči úřadu veřejného ochránce práv, který při kontrolách zařízení odhalil velice špatné podmínky, v nichž žijí tamní nesoběstační a psychicky nemocní klienti. Krajskému úřadu v Plzni dokonce navrhl centrum zavřít.

Ředitel centra Aleš Patera nesouhlasí se závěry veřejného ochránce práv a opírá se o stanovisko Plzeňského kraje či hygieniků. Patera si navíc stěžuje na chování kontrolorů kanceláře veřejné ochránkyně práv. „Jejich komunikace se mnou byla nulová. Hovořili jen se zaměstnanci. Byl jsem překvapený jejich arogantním chováním. Můj názor je, že zaměstnancům kanceláře veřejné ochránkyně práv se nelíbí sociální služby v soukromých rukách," zlobil se Patera.

Reakce ombudsmanky? Její mluvčí Iva Hrazdílková oponuje tím, že kontrola v Letinech probíhala standardním postupem. „Kontroly jsou neohlášené, vedoucímu zařízení předáme dokument o kontrole a poté komunikujeme s personálem a klienty. Zaměstnanci úřadu postupovali podle zákona," hájila kontrolory.

Ohradila se i proti nadržování zařízením zřizovaným státem či krajem. „To je irelevantní názor. Nezohledňujeme, jestli jde o soukromý či jiný subjekt. Zaměřujeme se na to, jak funguje péče o klienty," konstatovala Hrazdílková.

Úřad veřejného ochránce práv kontroloval podmínky v centru nejprve v roce 2013 a podruhé jeho zaměstnanci přijeli o rok později. „Přišlo mně, že druhá návštěva už nebyla návštěvou, ale přijeli sem s tím, že už vědí, co do zprávy napíšou," doplnil Patera.

Ředitel uvedl, že na ombudsmanku Annu Šabatovou podal žalobu. „Naše jméno hodně utrpělo. Požadovali jsme omluvu a milion korun. Spoustu věcí ve zprávě kontrolorů bych vyvrátil, pokud by se mnou komunikovali během návštěvy. Není pravda, že naši klienti si nemohou dojít do vsi nakoupit nebo že jim neposkytujeme zubní péči," divil se Patera.

Od obhájce Šabatové dostal odpověď na šesti stránkách, že za popisované věci nemůže být ombudsmanka žalována. „Teď proto chystáme žalobu, v níž napadneme institut veřejného ochránce práv jako státní orgán," doplnil Patera.

Poté, co na začátku roku úřad veřejného ochránce práv zveřejnil závěry o kontrole v Letinech, si tu podávají dveře kontroloři nejrůznějších úřadů. Krajský odbor sociálních věcí ani zdravotnictví závažné nedostatky nezjistil, a proto kraj nechce centrum zavřít.