Vedete za ruku malé dítě, vezete kočárek nebo jste starší a nohy už vám tolik neslouží? Pak se raději vyhněte přechodu pro chodce u plzeňského Divadla J. K. Tyla na Klatovské třídě. Než totiž dojdete, samozřejmě na zelenou, do poloviny vozovky, objeví se červený panáček. Některé řidiče však ale ani nenapadne, že by vám měli dát i v takové chvíli přednost.

„Přecházení je tady opravdu hrozné. Už špatně chodím, a tak na zelenou dojdu tak akorát na tramvajový pás. Když ale chci přejít druhou polovinu silnice, řidiči už vidí, že je na semaforu pro chodce červená, a tak jedou a na chodce se neohlížejí. Zelená by měla být na semaforu delší dobu,“ postěžovala si Plzeňanka Danuše Musilová.

Podle pracovníků Správy veřejného statku města Plzně, kteří mají světelnou signalizaci na starosti, se podobný problém vyskytuje i na dalších přechodech ve městě. „Zelená je pouze impulsem k tomu, že chodci mohou vejít do vozovky. Ale i v případě, že už se rozsvítí červená, mohou lidé přejít až na druhou stranu. Řidiči jsou povinni jim dát na přechodu přednost,“ vysvětlil Jan Grohmann z oddělení světelné signalizace.

Prodloužení intervalů mezi červenými na přechodech by podle něj způsobilo problémy. „Na tento konkrétní přechod u divadla se můžeme ještě podívat. Všeobecně se ale dá říci, že by prodloužení doby, kdy na přechodech svítí zelená, zpomalilo průjezd vozidel křižovatkami. Řidiči by měli na průjezd křižovatkou méně času a před semafory by se tvořily kolony aut. Dopravní problémy ve městě se nejspíše zmírní až po otevření obchvatu či průtahu městem,“ dodal Grohmann.