Například čekárna pediatrie na Poliklinice Bory byla v první pracovní den nového roku plná. „Nejsme objednaní, tak zatím čekáme,“ říká maminka Markéta Novotná z Plzně a hladí čtyřletou dcerku. „Malá má od soboty horečky a kašle, tak jsme raději dnes přišly,“ dodává. Děti trápí především bronchitida, dušnost, kašel a virózy. „U menších dětí je to především RS vir, který způsobuje dušnost, starší děti chodí nejčastěji s klasickou virózou, kdy horečky nad 39 stupňů trvají i několik dnů,“ říká pediatrička na poliklinice Jana Bláhová.

Jen minimální pokles počtu dětských pacientů pozoruje dětská lékařka z Plzně Bolevce Veronika Jilichová Nová. „Máme tu dnes o trochu méně dětských pacientů, ale s návratem do škol očekávám opět velký nárůst nemocnosti,“ říká. „Zvláště u malých dětí ale doporučuji s návštěvou lékaře neotálet, protože právě nyní rozšířený RS vir se nemusí projevit zvýšenou teplotou, ale jen potížemi s dýcháním. A určitě bych doporučila očkování. A to už i pro děti od půl roku věku,“ dodává lékařka. 

Napilno mají i v ordinacích pro dospělé. Šíří se především chřipka a nepříjemný hlenový kašel. „Nápor jsme měli před Vánocemi a mezi svátky. A dnes je to úplně stejné,“ potvrzuje doktorka plicního oddělení Polikliniky Bory Tamara Salcmanová.

Léky na horečku už jsou v Plzni k dostání, ale jen v některých lékárnách
Léky na horečku už jsou v Plzni k dostání, ale jen v některých lékárnách

I obvodní lékařce Ivaně Pavlíčkové ze Stříbra od rána zvonily telefony. Čekárnu měla přeplněnou. „Čekala jsem to, v době mezi svátky měli lidé dovolenou, takže se pokoušeli vyléčit sami doma. Komu se nezadařilo, vyrazil hned první pracovní den letošního roku pro neschopenku,“ říká lékařka.

Ani doktor Miroslav Bešťák z Boru žádný pokles nepozoruje. „K hospitalizaci jsem ale nemusel nikoho poslat, průběh chřipky byl převážně bez komplikací, výjimečně se objevil zánět vedlejších dutin,“ říká.

V případě nemocných dětí je ideální, když se rodiče první tři dny snaží nemoc zvládnout doma. Při horečce, škrábání v krku nebo kašli doporučují lékaři podávat příslušné léky, důležité je i hodně pít a odpočívat. Pokud se po třech dnech stav dítěte nelepší, pak teprve je dobré vyhledat pomoc. Něco jiného je to ale u dětí do tří měsíců, u nich lékaři doporučují rodičům navštívit lékaře hned ve chvíli, kdy se u jejich potomků objeví teplota a kašel.

Jeřáby by už brzy měly zmizet od pavilonu. Obláček nad Plzní finišuje s fasádami.
Obláček nad Plzní v areálu nemocnice už je zvenku téměř hotov