Dotaz čtenářky Jarmily S. z Plzně: Dobrý den, soused v panelovém domě mě obtěžuje kouřem ze svého bytu. Mám možnost se nějak bránit? Děkuji.

Odpovídá mgr. Petr Šlauf z advokátní kanceláře Svejkovský, Kabelková a spol.:

Nový občanský zákoník proti původní právní úpravě obsahuje podstatně podrobnější úpravu sousedských práv a povinností. Vlastník věci je primárně povinen zdržet se všeho, co působí, že imise (například odpad, voda, kouř, prach, světlost, hluk atd., tedy veškeré negativní účinky, které negativně ovlivňují ostatní uživatele sousedních nemovitostí) obtěžují jiného vlastníka věci v míře nepřiměřené poměrům a podstatně omezují jeho obvyklé užívání nemovitosti.

O obtěžování souseda ve smyslu nového občanského zákoníku se jedná jen v případě, že jsou splněny dvě základní podmínky: jednak užívání imisí musí být nad míru přiměřenou poměrům, druhou podmínkou je pak to, že vlastník nemovitosti musí být omezován v jejím obvyklém užívání. Obě podmínky musí být vždy splněny současně.

Dle nového občanského zákoníku na rozdíl od staré úpravy, kdy bylo možné domáhat se ochrany i u příslušného orgánu státní správy, je nyní jedinou možno obranou proti těmto imisím tzv. sousedská žaloba.

Touto žalobou se může dotčená osoba domáhat jak samotné nápravy, tak i zákazu činnosti, která jej obtěžuje. Žalobcem může být prakticky kdokoli, tedy jak vlastník nemovitosti, tak ale i například nájemce, tedy vždy osoby, které jsou jakýmkoli způsobem nadměrně obtěžovány. Žalovaný, tedy ten, kdo svým chováním obtěžuje jiného, pak nemusí být vždy pouze omezující soused, tedy tzv. bezprostřední soused, ale může se jednat o jakéhokoli souseda v rámci celého bytového domu.

Závěrem lze tedy shrnout, že nejen vlastník předmětného bytu, ale i nájemce se může bránit sousedskou žalobou proti veškerým sousedům, kteří jakýmkoli způsobem nad míru přiměřenou poměrům podstatně omezují obvyklé užívání daného bytu. Takovouto žalobou se můžeme bránit jak proti kouři, který přichází ze sousedního bytu, případně vedlejšího balkonu, či odkudkoli odjinud od jiných sousedů (tedy i sousedé kouřící venku pod oknem).

Nemusí se jednat vždy pouze o samotný kouř z cigaret, může to být například i kouř, případně zápach pocházející z grilování, který nás významným způsobem omezuje v létě.

V neposlední řadě je však nutné důkladně zvážit případné podání sousedské žaloby, neboť je na žalobci, tedy na osobě, která je na svých právech omezována, aby vždy unesla tzv. břemeno důkazní, tedy, aby prokázala pomocí dostatku důkazů, že dochází k jejímu nepřiměřenému obtěžování, jímž je omezována v obvyklém užívání daného bytu.

Před podáním samotné žaloby je nutné zajistit dostatek důkazů prokazujících, že dochází k nepřiměřenému obtěžování, které brání obvyklému užívání bytu, spočívající zejména ve fotografiích, videích či výpovědích svědků.

Rubrika vychází každé úterý. Máte-li i dotaz i vy nebo potřebujete radu právníka, popište nám co nejpřesněji vaši situaci a zformulujte svůj dotaz a napište nám ho na adresu pravnikradi@denik.cz