Dotaz čtenáře Josefa R. z Plzně: 
Daroval jsem dům své dceři, v domě bydlím, dcera se však o mne nestará. Dokonce mi teď řekla, že dům chce prodat, já bych neměl kde bydlet. Ve smlouvě je však uvedeno, že dům prodat nesmí. Jak to tedy je?

Odpovídá JUDr. Jaroslav Svejkovský z advokátní kanceláře Svejkovský, Kabelková a spol. (www.aksvejkovsky.cz):
Tuto problematiku řeší ustanovení občanského zákoníku, a to tzv. institutem vrácení daru pro nevděk. Ne však každé chování obdarovaných dětí vůči rodičům je postižitelné odvoláním daru. Nevděk musí ublížit obdarovanému dárci buď úmyslně, nebo z nedbalosti, a to tak, že jsou tím zjevně porušeny dobré mravy. Jedná se o intenzivní chování, které vybočuje z normy chování mezi rodiči a dětmi, resp. mezi tím, kdo je z důvodu nějakého vztahu k dárci obdarovaným.

Podle dotazu čtenáře je třeba také zkoumat, co je předmětem ujednání ve smlouvě, že „se dům nesmí prodat". To by event. mohlo být zachyceno ve formě předkupního práva.

Tazatel by měl určitě vyhledat advokáta a požádat jej o poskytnutí právní služby. Po předložení samotné smlouvy by advokát nepochybně zjistil na katastru nemovitostí, zda je zde sjednáno předkupní právo nebo možná i věcné břemeno. Poté by advokát podle výpovědi klienta i zjišťoval, zda skutečně chování obdarovaného k dárci je tak intenzivní, že by mohlo být označeno za nevděk, pro který je možno požadovat vrácení daru. V tom případě by ještě advokát zkoumal, zda neuplynula lhůta pro odvolání daru pro nevděk (jeden rok od takového chování), event. zda dárce obdarovanému i takový nevděk neprominul.

Hlavní doporučení je však – vyhledat kvalifikovanou právní službu u advokáta před sepisem smlouvy a smlouvu sepsat s tímto profesionálem a nechat si v ní zřídit věcné břemeno doživotního bezplatného užívání v prostorách, které dárce užívá. K tomu pak sjednat i předkupní právo jako právo věcné se zápisem do katastru nemovitostí. Ještě bych doporučil sjednávat ve smlouvě buď obsah služebnosti užívání i se sjednáním tzv. reálného břemene, které by jako věcné právo bylo zapsáno do katastru nemovitostí a uložilo by např. obdarovanému dítěti povinnost rodičům – dárcům – něco dávat (např. poskytnout pomoc ve stáří), nebo něco konat (např. zajišťovat cesty k lékaři, provádět nákupy, prát prádlo apod.), neboť podle nové úpravy je možno sjednat v rámci tzv. věcných práv i závazek ve formě výměnku, podle kterého si vlastník nemovité věci, to je právě dárce, vymíní v souvislosti s převodem domu pro sebe, případně pro svého manžela či manželku, požitky, úkony či práva sloužící k zaopatření na dobu života nebo na dobu určitou, a dítě, které získává takovou nemovitost darem, se ve smlouvě zavazuje taková zaopatření poskytnout.

Rubrika vychází každé úterý. Máte-li i vy dotaz nebo potřebujete poradit od právníka, popište nám co nejpřesněji vaši situaci a zformulujte svůj dotaz a napište nám ho na adresu pravnikradi@denik.cz