Usnesení, v němž sněmovna žádá zrušení nebo pozastavení činnosti stran, které neměly v pořádku přehled hospodaření, včera schválili poslanci Parlamentu. Poslední slovo bude mít Nejvyšší správní soud.

„Pravá volba pro Plzeň poslala rozbor na špatném formuláři a s podivnými čísly. Například v něm uvedla nulové náklady na komunální volby v roce 2006. Přitom bilboardy s tvářemi politiků z PVP nešlo před volbami přehlédnout. Nevydali snad za ně ani korunu? A z čeho platili předvolební posezení u kávy a koláčků s občany v Besedě?“ ptá se předseda plzeňské ČSSD Milan Chovanec.

Sám odhaduje náklady na předvolební poutače PVP na stotisíce korun. Je přesvědčen, že pochybení by mělo být důvodem k odstoupení náměstka primátora Vladimíra Duchka, lídra Pravé volby pro Plzeň, z funkce. „Jak může ekonomicky řídit město, když neumí vyplnit jednoduchý papír?“ ptá se.

Duchek to však striktně odmítá a chybu považuje za formální. „Uznávám vlastní pochybení, zprávu jsem do Parlamentu poslal na chybném formuláři a výdaje za volby jsem vepsal do kolonky provozních nákladů. To ale není snad důvod k odstupování,“ míní. Částka, kterou vydala strana za loňské volby je ale podle něj v pořádku. Je rozhodnutý svou chybu napravit a poslat do Sněmovny opravenou verzi své původní zprávy. „V tomto smyslu jsem už informoval předsedu Kontrolního výboru Parlamentu,“ potvrdil Duchek.

Jestli Nejvyšší správní soud Pravou volbu pro Plzeň skutečně zruší či jí nařídí činnost pozastavit, bude to Vladimíra Duchka stát pravděpodobně místo na radnici.

„Nedokážu teď přesně říct, co by následovalo. Muselo by to rozhodně řešit vedení města,“ řekl včera technický náměstek primátora Jiří Uhlík (ODS). Primátor Plzně Pavel Rödl (ODS) se k problému nevyjádřil, protože je na pracovní cestě v USA.