„Myslela jsem si, že jde o fór kamarádů, a nevěnovala jsem tomu pozornost, když mi přišla žádost o přátelství a následně prosba o číslo od kamarádky. Navíc moje telefonní číslo nemá, tak jsem jí ho poslala," popisuje slečna Petra víkendový zážitek s podvodníky. Kamarádka, resp. falešný účet, který se za ni vydával, ji poté vyzval k napsání zaslaného PIN kódu s vysvětlením, že jde o nějakou hru. „Poslala jsem to a dál si řešila svoje věci. Pak mi přišla SMS zpráva, že jsem něco koupila za nemálo peněz. Volala jsem do banky, zablokovala platební kartu a zatím to vypadá, že jsem o nic nepřišla," dodává Petra. Vyhráno ale nemá, peníze jí může dodatečně naúčtovat telefonní operátor.

Ilustrační foto
Plzeň má jako první vlastní síť internetu věcí

Jednou z těch, komu někdo účet zkopíroval, je Jana Vejvodová z Fakulty pedagogické ZČU v Plzni. „Nebyla jsem u počítače a najednou mi volali lidi, proč chci telefonní číslo. Ujišťovala jsem je, že to já nejsem, že jde asi o hackery," řekla Deníku Vejvodová. Vše prý vypadalo skutečně, fotografie souhlasily, jen její jméno bylo pozměněno na 'Vejodová'. Lidí, kteří se nechali napálit a potvrdili přátelství falešnému účtu, bylo mnoho, několika dokonce přišla žádost o telefonní číslo.

Podvedení zpravidla v takových případech přijdou minimálně o 1500 korun. Falešný účet navíc krátce poté ze sociální sítě zmizí – buď jej zruší sám falešný uživatel, nebo správce sítě na základě upozornění od uživatelů, že jde o nepravou identitu.

Jan Tlučhoř, vedoucí katedry marketingu, obchodu a služeb Fakulty ekonomické ZČU v Plzni
Lidé umí s internetem pracovat, ale neumí se bránit, říká Jan Tlučhoř

„Nevím, že by někdo z mých přátel přišel o peníze, asi nikomu nepřišel SMS zprávou PIN kód a následná žádost o jeho přeposlání," říká Jana Vejvodová. Její facebookové přátele varovalo například i to, že jim dotyčný falešný účet tykal, ale ve skutečnosti si s pedagožkou vykají.

Policie nabádá k opatrnosti

Stejnou zkušenost se zkopírovaným účtem má i další Plzeňanka – Alice Heider. V neděli odpoledne jí volal kamarád, proč mu píše o telefonní číslo. A nebyl sám, postupně ji kontaktovalo víc lidí, kteří přátelství s falešným účtem potvrdili. „Všem jsem poradila, ať to zase zruší a účet nahlásí správci facebooku. Bohužel se ale jedna kamarádka napálila, přeposlala PIN kód a přišla jí informace o tom, že si koupila nějaké služby za tři tisíce korun," popisuje Plzeňanka. Její kamarádka proto ještě v neděli vše nahlásila na policii. Jenže… Do škody pět tisíc korun jde pouze o přestupek. „Teprve v případě, že by se několik poškozených spojilo, šlo by o trestný čin," vysvětluje policejní mluvčí Hana Štefflová.

V tuto chvíli není možné zjistit, kolik lidí se podobným způsobem nechalo na Plzeňsku napálit, policie i odborníci na bezpečnost na internetu však nabádají k opatrnosti.

„Platí obecné pravidlo bezpečnosti – nikomu neposkytovat své osobní údaje, v žádném případě neposílat žádné kódy a podobně a v případě pochybností se obrátit na policii," radí Pavel Hanták, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.