Například ve Městě Touškově zahájil povolební vyjednávání nováček a zároveň vítěz, hnutí ANO 2011.

Touškov řekl ANO

„Získali jsme čtyři mandáty a spolu s TOP 09 (dva mandáty) a Pro město společně (dva mandáty) jsme schopni vytvořit osmičlenný pracovní tým, který potáhne za jeden provaz. A věřím, že i další zastupitelé se k nám připojí a bude panovat mezi zastupiteli po celé čtyři roky aktivní komunikace a kvalitně odvedená práce," stojí v povolebním prohlášení hnutí ANO 2011.
Kateřina Duchková, lídr touškovského ANO, tvrdí, že na tomto záměru se nic nezměnilo, ačkoliv spojení s TOP 09 a Pro město společně prý ještě stoprocentní není a potvrdí se nejspíše až na ustavujícím zastupitelstvu.
Podle současné starostky Vilmy Kunešové, s jejíž kandidátkou Máme rádi Touškov koalice nepočítá, se bude ustavující zastupitelstvo konat v nejbližším možném termínu. „Ve volbách jsem skončila jako druhá a všem voličům děkuji za hlasy," uvedla.

Jednáme, nevíme…

Starý Plzenec zase patří k městům, kde jasno zatím není. „Povolební jednání stále probíhají. Dokud neskončí, nerada bych se k nim vyjadřovala," uvedla starostka Vlasta Doláková, jejíž kandidátka Sdružení starostové a nezávislí ve městě vyhrála a získala šest mandátů.

Podobně je na tom také Spálené Poříčí. „Jako vítězná kandidátka (Sdružení nezávislých Spálenopoříčska, pozn. red.) jsme oslovili ostatní s tím, že máme zájem s nimi spolupracovat," popsal situaci současný starosta Pavel Čížek s tím, že vyjednávání zatím žádný výsledek nemá.

Jedná se i v Kaznějově. „Jednání probíhají, víc vám teď říct nemůžu," potvrdil Petr Valenta, lídr vítězného SNK Nezávislí pro Kaznějov, které o mandát porazilo ČSSD současného starosty Petra Sýkory.

Kde už je jasno?

Oproti tomu vítězný starosta Nýřan Jiří Davídek nepředpokládá, že letos dojde k velkým změnám. „Myslím si, že rada města dokonce bude ve stejném složení jako v minulém volebním období. Čtyři členové Sdružení nezávislých kandidátů, jeden za ODS," řekl.

V jihoplzeňských Blovicích bude i po letošních volbách vládnout ODS se starostou Janem Poduškou (koaliční smlouvu podepsala toto pondělí s ČSSD a TOP 09).

V Nepomuku se pomyslného kormidla chopí koalice ANO 2011, Zelení pro Nepomuk a Sdružení nezávislých pro Nepomuk, čili dosavadní starosta Václav Kovář skončí. Obdobně dopadne i starosta Antonín Kmoch (Občanský hlas) v Přešticích, kde radnici ovládne čtyřkoalice TOP 09, ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

A jasno by mělo být i v Třemošné, kde kandidátka nynějšího starosty Jaromíra Zeithamla vyhrála volby na celé čáře.