Stejně tak Berounka, vodáky milovaná pro svoji pohodlnou splavnost, v níž se řeky stékají s o něco klidnější Mží. Řádně hrozí i Klabava valící se z Rokycanska.

Ve Starém Plzenci se Úslava vylila do ulic Malé Strany. „Asi osm domů je vytopených, lidé většinou odešli sami, jen jednu starší paní jsme vezli na člunu," řekl velitel hasičů Luboš Lenc.

První zatěžkávací zkouškou prochází nové protipovodňové valy v Nové Huti u Dýšiny. Klabavu úspěšně krotí tak, aby nezatopila domky a chatky jako před lety. „Valy zabránily nejhoršímu. Objevil se odstranitelný technický problém – jedna vrata úplně nedomykají, ale na to bylo možné přijít jen praxí," popsal dýšinský starosta Jaroslav Štilip.

Sousední Chrást žádné takové opatření nechrání, a tak řeka zatarasila příjezdovou cestu k několika domům a k lávce přes ní. „Škody budou. Hlavně na komunikacích. Nikomu se ale naštěstí nic nestalo, museli jsme jen evakuovat jednu chatařku," doplnil starosta Ladislav Bohuslav.

Dolní Lukavici spláchl rybník

V jihoplzeňské Dolní Lukavici vyhnala povodeň v neděli večer z domovů jedenáct rodin.

Velká voda se však nepřiřítila z Úhlavy, nýbrž ze zaneseného rybníka, který přetekl.

„V sobotu večer se začal plnit a my jsme měli strach. V noci pršet přestalo a doufali jsme, že k ničemu nedojde, ale v neděli to přišlo," vylíčili svůj zážitek manželé Novákovi. Když rybník přetekl a voda vletěla na pozemky a do domů, bylo jasno. „Co nejrychleji jsme vystěhovali nás i rodiče a všechno nahlásili na obec. V domě bylo deset centimetrů vody," pokračovali manželé s tím, že kdyby byl rybník v patřičném stavu, nic takového se nemuselo stát. „Je v soukromém vlastnictví a nikdo s ním nic nedělá. Vyčištěný nebyl dlouho," dodali.

Hladinu rybníka zdvihla především voda ze zaplavených luk. „Začal se plnit v devatenáct hodin a během hodiny přetekl. Voda pak začala zaplavovat přilehlé domy, místní komunikaci a silnici III. třídy na Krasavce. Občany jsme vyzvali k evakuaci, obydlí celkem opustilo jedenáct rodin," uvedl dolnolukavický starosta Vítězslav Opálko.

V opuštěných domech zbývalo ještě vypnout hlavní jističe elektřiny. „Dalších pět rodin odmítlo domy obklíčené vodou opustit, ve mlýně v Lišicích zůstali dva muži," konstatoval Opálko.

Podle starosty patří takzvaný Sládkovic rybník, jenž spoušť způsobil, stejnému člověku jako místní zámek. A komunikace s ním je obtížná. „Pivovarský komín opravil až po pěti letech našeho urgování, stejně to bylo s jednou padající zdí," konstatoval rozpačitě starosta a podotkl, že se obec bude snažit majitele zámku přimět, aby se rybníku věnoval.