Takový zážitek si odnesli návštěvníci tradičního Povídání při víně o víně v Horní Bříze.

Již 16. ročník akce byl však něčím výjimečný. „Letos jsme se rozhodli, že akci pojmeme více interaktivně. Účastníci si mohou vyzkoušet hodnocení vín a stát se tak, alespoň pro dnešní večer, skutečnými sommeliéry," prohlásil hned v úvodu Ladislav Čása, předseda Občanského sdružení Přátelství mezi městy Horní Bříza a Villeneuve sur Yonne (Francouzský spolek).

Když se na plakátových pozvánkách objevily francouzské názvy Pinot Blanc, Pinot Gris a Pinot Noir, ne každý ihned věděl, že hlavním tématem bude víno Rulandské.

U Rulandského bílého, šedého a modrého z různých vinařství hodnotili milovníci vína jeho barvu, vůni, chuť a celkový dojem. Rozhodování to nebylo vůbec jednoduché. Vždyť všech 12 ochutnávek představovalo vysokou kvalitu.

Součet bodů nakonec ukázal, že nejvíce návštěvníky zaujmulo víno Rulandské šedé v pozdním sběru z vinařství Kosík Tvrdonice. Po skončení ochutnávek byla možnost od každého koštovaného vína zakoupit lahev.

„Myslím, že záměr byl splněn. S účastí jsem nakonec také spokojen, byť bych uvítal, kdyby v budoucnu mezi nás zavítalo ještě více milovníků vína, ale i dobré zábavy," přeje si předseda Francouzského spolku Čása.

I do budoucna je zamýšlena možnost stát se sommelierem na nečisto a snad i vinou vína prožít večer s úsměvem od ucha k uchu.

Jan Chudáček