Stačil jeden rok a na kontě veřejné sbírky pro Domov Radost v jihoplzeňském Merklíně H2Óda na Radost se sešlo 720 142 korun. Peníze teď domovu, v němž Diakonie Západ pečuje o třicet lidí trpících převážně nízkofunkčním autismem, pomohou k nové studni s kvalitní pitnou vodou.

Kampaň odstartovala vloni 22. března prodejem džbánků kohoutkové vody v plzeňských restauracích Café Restaurant Kačaba, Čajovna – kavárna Seraf a Il Mio Caffé. „Souběžně probíhaly intenzivní přípravy na realizaci prodeje H2Ódy na Radost v PET lahvích, práce na speciální internetové prezentaci a situace v Domově Radost se začala medializovat," vzpomíná manažer kampaně Libor Janíček.

V následujících měsících kampaň kromě prodeje balené vody sbírala peníze díky darům od firem, farních sborů a dalších sponzorů. Finální částka byla na světě letos v únoru.

Vybraná suma navíc o 90 tisíc korun trumfla původní cíl sbírky. A je dobře, že se tak stalo, neboť peníze určitě přijdou vhod. „Ukázala se totiž potřeba rekonstrukce čističky odpadních vod a některých rozvodů, což cílovou částku navýšilo na 750 až 800 tisíc korun. Teď víme, že veškeré náklady budeme schopni uhradit," upřesnil Libor Janíček.

O zdroj vody přišel Domov během povodní roku 2013. Peníze vybrané H2Ódou na Radost už vloni na podzim zajistily hydrogeologický průzkum a zcela nový 50metrový vrt, který dodá Radosti potřebných čtyři až pět kubíků vody denně. Voda sice obsahuje více železa a manganu, ale s tím si poradí úpravna, s níž se také počítá.

V těchto dnech se pracuje na projektu, díky němuž se vrt stane studnou. Voda v Radosti poteče už letos.