Jako první zákazníky 12. března přivítá obchod Dobrý farmář ve Veleslavínově ulici. „Každý, komu o obchodě řekneme, se těší na sýry. Lidi by mohlo zajímat i hovězí bio maso plemene Galloway, které v Plzni moc k dostání není,“ vyjmenovává hlavní lákadla prodejny majitelka Leona Pangrácová.

Obchod zatím nabídne produkty zhruba od desítky dodavatelů. Většina farmářů je z Přešticka, ryby z Klatovska, sýry z Abertam.

Otevření nové prodejny plánuje i společnost Farmářský obchod, která loni v květnu otevřela v Lobezské ulici na Slovanech vůbec první prodejnu s potravinami známými z farmářských trhů. „Obecně se dá říci, že nejoblíbenější jsou produkty, které mají v supermarketech nižší kvalitu. Například mléčné výrobky nebo uzeniny,“ říká koordinátor prodeje Tomáš Popp.

Druhý Farmářský obchod společnost otevře 28. března v Šafaříkovýh sadech. „Sortiment v obou obchodech bude dost podobný, ale ve městě pravděpodobně nabídneme víc specialit. Budeme tam krájet šunku od kosti, plánujeme prodávat sýry ve větších bochníkách,“ vyjmenovává novinky Popp.

„Myslím, že je to dobrá věc. Určitě by takových obchodů mělo být víc než různých marketů,“ říká Eva Pecháčková, která si z farmářského obchodu odnáší kuřecí řízky, jogurty a sýry. Po všech aférách s potravinami znechucena nakupováním ve velkých řetězcích.

Poslední březnový den opět začnou i oblíbené farmářské trhy na nádvoří hotelu Gondola.

Hana Pražáková