A také desetitisícové doplatky na vodu díky jedinému společnému vodoměru v městském domě, kde bydlí sociálně slabé rodiny.

I takhle se dá bydlet v 21. století ve středu Plzně. Vítejte v Koterovské, číslo popisné 68.

„Potkani už snad za chvíli zmizí. Byli tady deratizátoři, ještě mají jednou přijít. Kvůli hroznému bordelu ve sklepě a na půdě tady všude pobíhají,“ popisuje s odporem Marcela Monhartová, která bydlí na Koterovské ulici už 14 let.

„Záleží na hygienických návycích lidí. Pokud vytvoří ve společných prostorech ideální prostředí , nemůžou se pak divit, že jim potkani běhají i v prvním patře,“ vysvětluje šéf firmy Desinsekta Martin Zíka. Navíc někdo z nájemníků vytvořil pro potkany ideální spojovací kanál. Ukradl totiž čistící gulu, aby si vydělal pár korun v kovošrotu a nedomyslel, že z kanalizační sítě přiběhnou nezvaní návštěvníci.

„Domluva mezi lidmi v domě je špatná. Ti, co tady dělají nepořádek, nechtějí spolupracovat. Občas sem zajedou policisté kvůli rušení nočního klidu, dřív mi zase někdo na chodbě vytrhal dráty od telefonu,“ stěžuje si Monhartová.

Kritika směřovala především na rodinu Ladislava Čonky, která bydlí se sedmi dětmi v prvním patře. „Naopak, my se snažíme pořádek v domě udržovat. Sami jsme požádali bytový odbor. Chceme bydlet v modernějším bytě,“ odmítá kritiku Čonka.

Město do domu téměř neinvestuje. „Dům je určen k prodeji, město tedy logicky dává peníze pouze do nutných oprav. S větší rekonstrukcí rozhodně nepočítáme,“ uvedl radní Vladimír Tichý.