Počet schránek v západních Čechách
rok 2014 - 2445
rok 2013 - 2475
rok 2012 - 2489
rok 2011 - 2503
rok 2010 - 2316
rok 2009 - 2412
rok 2008 - 2454 

Oranžových boxů na dopisy a pohledy v západních Čechách v uplynulých deseti letech ubylo pouze padesát, ale z center větších měst schránky opravdu mizí.

„Stěhují se. Jak vznikají nové satelity u měst nebo nová sídliště, je nutné tam umístit i novou schránku," vysvětluje Ivo Mravinac z České pošty. A zde je pošta bere právě z míst, kde jich je víc, než říká zákon.

Pravidla pro umístění jsou velmi přísná: Na každých 1000 obyvatel musí být nejméně jedna schránka. Například Přeštice na jižním Plzeňsku s 7200 obyvateli tak mohou využívat minimálně osm schránek. Ovšem v případě, že jde o město s více než 10 tisíci obyvatel, rozhodující je vzdálenost. Například v Klatovech či Plzni proto platí, že od kteréhokoli domu to lidé musí mít k nejbližší poštovní schránce maximálně kilometr.

Paradoxně se tak počty příliš nemění, i když klesá jejich využití. „Počet doručovaných listovních zásilek ročně klesá v průměru o osm procent," řekla Deníku už dříve mluvčí pošty Marta Selicharová. A kdy tedy schránky zmizí? Není to jen kvůli jejich nevyužívání, často o odstranění požádá vlastník objektu či pozemku, kde je umístěna.

V Plzeňském a Karlovarském kraji je dnes celkem 2445 schránek, z toho na Plzeňský kraj připadá cca 1850 boxů. Nejméně schránek v uplynulých deseti letech registrovala pošta v roce 2010 (2316), hned o rok později jich ale bylo téměř o dvě stě více. Od té doby ale jejich počet pomalu klesá. „Nemůžeme vyloučit, že některé další schránky zmizí, ale rozhodně jejich rušení neplánujeme," dodává Selicharová.

Pohled do minulosti

Historická poštovní schránka„Poštovní schránka na rohu ulice,
to není nějaká lecjaká věc.
Kvete modře, lidé si jí váží velice,
svěřují se jí docela…"

Od chvíle, kdy Jiří Wolker napsal báseň věnovanou poštovním boxům, uběhlo téměř sto let a básník by se divil, jak se za tu dobu změnily.

Poštovní schránky byly u nás zavedeny v roce 1817, tehdy ale nebývaly na rohu ulice, ale přímo u poštovních úřadů a sloužily pro odesílání zásilek, jež platil příjemce. Nebyly proto ze začátku příliš rozšířené, k jejich rozkvětu došlo až po roce 1850 v souvislosti se zavedením poštovních známek. Zpočátku se vzhled schránky neřídil žádným předpisem, byly používány truhly s vyřezaným otvorem. Teprve v 70. letech 19. století, bylo definováno, jak má poštovní schránka vypadat. Modré schránky zůstaly v českých zemích do roku 1963, kdy pošta změnila design a modrou vystřídala oranžová.

Zdroj: Poštovní muzeum