Turisté mohou vyhlížet nové cíle v chráněné krajinné oblasti a developery, kteří by si snad brousili zuby na nové pozemky, čeká zklamání.

Všechny tyto věci se dají do pohybu už 1. ledna příštího roku, kdy oficiálně zanikne Vojenský újezd Brdy.

Než ale armáda brdské území vyklidí, čeká ji ještě spousta práce. Například pyrotechnici budou v lesích pracovat ještě přes dva roky.

Tiskový mluvčí ministerstva obrany Petr Medek potvrdil, že zákon prošel celým legislativním procesem (tečku za ním udělal podpis prezidenta). „Během února se sejde meziresortní komise, která bude řešit mimo jiné vytvoření chráněné krajinné oblasti. Katastrální členění je připravené, zpracovaný návrh vychází z historických hranic z roku 1949 a příslušné obce ho schválily již v roce 2012, následně s ním souhlasila i vláda," konstatoval Medek.

„Schválením zákona přejdou území do katastrů příslušných obcí k 1. lednu 2016, kdy by měl být zrušen Vojenský újezd Brdy a vyhlášena CHKO Brdy. Majetek, s výjimkou vodních zdrojů pro obce, zůstane i po zrušení újezdu ve vlastnictví státu," potvrdil. Jak mluvčí dále řekl, pyrotechnici, kteří z Brd odstraňují výbušniny, postupují podle plánu. „Očista bude dokončena do konce roku 2017. Vlastními silami ji provádí Armáda ČR, která vytvořila speciální odřad složený ze dvou prvků celkem o 93 osobách," konstatoval. Zatím pyrotechnici očistili 31 procent území vojenského újezdu. „Na konci letošního roku bude vyčištěno 57 procent prostoru, na konci roku 2016 to bude 89 procent," dodal Medek.

Současně s odstraňováním pyrotechniky se chystá půda pro turistický ruch. „V průběhu tohoto roku bude připraveno nové značení území, to znamená například směrové, dopravní a turistické značky," dodal mluvčí Ministerstva obrany.

Vojenský újezd Brdy tvoří území o rozloze 260 kilometrů čtverečních. Rozdělí se mezi Plzeňský a Středočeský kraj, což potěší zejména náš kraj, který za tuto variantu neustále bojoval. Středočeši usilovali o to, aby Brdy po odchodu armády zůstaly pod jejich správou. Poslanci, senátoři a po nich i prezident však rozhodli jinak.

Obce z Plzeňského kraje se shodují v tom, že vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Brdy bude priorita. Odbor regionálního rozvoje Plzeňského kraje má už dva roky zpracovanou urbanistickou studii na budoucí využití újezdu, a ta s žádnou developerskou výstavbou nepočítá. O to, stát se střediskem CHKO, usiluje Spálené Poříčí. Obce jsou nakloněny i turistickému ruchu, ovšem v rozumné míře, aby jedinečné brdské lesy nepřišly k úhoně. Připravují například cyklostezku, která by vedla z Plzně až k Padrťským rybníkům.

V neposlední řadě se po odchodu armády bude moci dát do pohybu projekt protipovodňových opatření na řece Klabavě, což je tok, který se při povodních rozvodňuje nejrychleji. Povodí Vltavy plánuje v Brdech vybudovat záchytnou vodní nádrž Amerika. Připravenou má její větší i menší variantu.