Porodní boom ale všechno změnil. „Musí zatím zůstat dvě porodnice, protože bychom nápor miminek nezvládli,“ uvedla ředitelka Fakultní nemocnice Jaroslava kunová.

„Za poslední dva roky se počet porodů ve FN na Slovanech zvýšil ze dvou tisíc v roce 2004 na 2400 loni. V bývalé vojenské porodnici se ročně narodí zhruba 700 miminek, takže kdybychom všechny tyto dětičky rodili na Lochotíně, nezvládli bychom to,“ vysvětlil přednosta Gynekologicko–porodnické kliniky FN Zdeněk Rokyta. Podle Kunové se navíc nedá odhadnout, zda se do nově otevřeného zařízení na Lochotíně nezačnou stahovat ženy z okolních porodnic, například ze Stoda nebo z Mulačovy nemocnice.

Přesto stále počítáme s jednou porodnicí, protože provoz dvou je mnohem nákladnější, protože musí být dvoje zařízení, více zaměstnanců,“ vysvětlila Kunová. O tom, kdy se obě porodnice sloučí, by se podle ní mělo rozhodnout do konce roku. Až se porodnost utlumí, počítá FN podle Kunové s úbytkem porodů zhruba o tisícovku ročně. „Větší pokles porodnosti se očekává tak za tři roky,“ dodal Rokyta.

Výstavba porodnice nyní finišuje. Na 15. května je plánována kolaudace. Následovat bude vybavení nábytkem a nakonec rychlý přesun, který nesmí trvat déle, jak tři dny.