O skoro 193 milionů korun více, než předpokládal rozpočet, je v městské kase po zúčtování hospodaření prvního pololetí. Co 
s nimi? Přichází tzv. porcování medvěda, kdy se peníze 'navíc' posílají do různých oblastí.

Kam jdou tentokrát? Více než dva miliony korun posílají zastupitelé zoologické zahradě na voliéru pro supy, přes půl milionu korun získá Potravinová banka Plzeň. Za 525 tisíc korun si může vyměnit myčku na nádobí a pořídit zvedací systém pro manipulaci s imobilními klienty charitní Domov sv. Jiří. S milionem korun může počítat Rugby Club Plzeň na revitalizaci hřiště na Božkovském ostrově.

A teď větší akce, na něž radnice schovává miliony do rezervního fondu, protože se budou teprve projektovat nebo připravovat: asi 30 milionů Kč půjde na rekonstrukci Sedláčkovy ulice, 40 milionů na rekonstrukce a dostavby domů v problémové lokalitě Plachého 44 až 48, deset milionů korun na sociální byty v Zátiší, 13 milionů na projekt nového archivu.

„Ve fondu jsou peníze adresně alokovány pro konkrétní účel," prohlásil ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD). Kolik takový fond rezerv vlastně čítá? „Asi 300-400 milionů korun," připouští Kotas. Tzv. volných peněz je tam prý minimum – tak tři až čtyři miliony korun.

Porcování pololetního medvěda se diví část opozice. Třeba tomu, že z přebytku hospodaření jde 20 milionů korun na doplacení DPH státu. V dobách, kdy se ve městě hodně stavělo, finanční úřad DPH Plzni vracel, teď je po dlouhé době číslo záporné a platit musí město.

„Potvrzuje se, že děláte málo," ozval se na posledním jednání zastupitelů Petr Suchý z TOP09.

To vedení města odmítá. Argumentuje tím, že v minulých letech realizovalo město velké stavby podpořené dotacemi (například divadlo), ale nyní se staví méně. „Poslední dva roky stojí čerpání evropských peněz. Čekalo se, až stát schválí IT strategie, takže se dva roky nedělaly masivní investice. Nebylo to ale vinou města," poznamenal náměstek Kotas.

Jak je vůbec možné, že už k pololetí se může vytvořit v městské kase skoro 200-milionový přebytek peněz, 
s nímž nepočítal zastupiteli schválený rozpočet města?

Náměstek Kotas vysvětlil, že oproti předpokladům se mnohem lépe vybíraly daně, což přineslo asi 70 milionů Kč. Další desítky milionů korun získalo město prodejem pozemků. „Vykupovali jsme pro stát pozemky pod budoucí železniční trať, a nyní jsme státu odprodali," vysvětlil příjem Pavel Kotas.

Více než deset milionů korun vrací tentokrát radnici do kasy Plzeňské městské dopravní podniky za úhradu prokazatelné ztráty v roce 2015. „Městem zaplacené zálohy převýšily vykázanou skutečnost o 10, 9 milionu korun," potvrdila ředitelka ekonomického úřadu magistrátu Hana Kuglerová.

Kam jde přebytek 193 milionů korun?Voliéra pro supy do zoo 2,5 milionu Kč
Potravinová banka Plzeň 625 tisíc Kč
Rugby Club Plzeň na hřiště 1 milion Kč
Rekonstrukce Sedláčkovy ulice 30,6 mil. Kč
Rekonstrukce Plachého č. 44-48 40 mil. Kč
Na vratku DPH 20 mil. Kč
Fond rezerv 137 mil. Kč
zdroj: Magistrát m. Plzně